Odabrane priče za zbirku Prsten sa one strane sna

Izvor: Art-anima.com, 25.Apr.2014, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odabrane priče za zbirku "Prsten sa one strane sna"

Juče je žiri Regionalnog festivala fantastične književnosti - "Refesticon 2014" od 80 priča pristiglih na konkurs odabrao 29 koje će biti objavljene u zbirci pod nazivom "Prsten sa one strane sna" posvećenoj delima Ćamila Sijarića istaknutog pisca poreklom iz Bijelog Polja.

Međunarodni žiri koji čine predsednik Adnadin Jašarević pisac i organizator festivala u Zenici i članovi Mirko Grdinić pisac i organizator festivala u Pazinu, Dragoljub Igrošanac organizator festivala >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << u Beogradu i Blaga Žurić književnica iz Bijelog Polja odabrao je deset priča iz Srbije, devet iz Hrvatske, osam iz Crne Gore i dve iz Bosne i Hercegovine nakon nezavisnog bodovanja. Jedan od oganizatora festivala, direktor Radija Bijelo Polje Dragić Rabrenović ističe da je prema komentarima članova žirija reč o kvalitetnim pričama i da će zbirka sigurno biti dobro prihvaćena.

Regionalni festival fantastične književnosti "Refesticon" će se održati od 9. do 11. maja u Bijelom Polju. Osim promocije zbirke "Prsten sa one strane sna" promovisaće se i zbirke partnerskih festivala i to: "Bosna srebrena" festivala Tragovima bosanskog kraljevstva iz Zenice (Bosna i Hercegovina), "Priče o zmajevima" Festivala fantastične književnosti iz Pazina i "Virus časti" sa ovogodišnjeg Istracona (Hrvatska). Promovisaće se i partnerski festival Art Anima i izdanja Društva ljubitelja naučne fantastike iz Beograda.

Planirana je i promocija nove zbirke priča Ćamila Sijarića koje će biti objavljene u sklopu festivala sa isključivo fantastičnom tematikom, zatim dva romana nominovana za nagradu Mali princ "U kraljevstvu slova" autorke Blage Žurić i "Tamoiza" autora Adnadina Jašarevića. U sklopu programa je planiran i omaž Ćamilu Sijariću na kome će govoriti prof. dr Sonja Tomović Šundić, književnici, novinari i članovi porodice. Posebna aktivnost je postavljanje spomen obeležja na rodnoj kući Ćamila Sijarića u Šipovicama. U nedelju 11. maja nakon zvaničnog zatvaranja organizatori "Refesticona" i partnerskih festivala će se predstaviti na devetom Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga.

Direktor radija je zahvalio žiriju na odgovornom i zahtevnom delu posla koji su obavili i čestitao svim autorima čije će se priče naći u novoj zbirci. "Veoma smo zadovoljni odzivom autora iz regiona i zahvalni smo svima koji su učestvovali i u ovogodišnjem konkursu. Pozivamo autore čije će priče biti objavljene da nam se pridruže na festivalu u Bijelom Polju. Svim autorima čije priče ove godine nisu dobile dovoljan broj bodova zahvaljujemo se na razumevanju i pozivamo ih da učestvuju na konkursu i naredne godine", dodao je Rabrenović.

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.