Novo čitanje Nušićevog Sumnjivog lica

Izvor: B92, 27.Maj.2016, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo čitanje Nušićevog "Sumnjivog lica"

Centar E8, Mikser haus i festival "Nušićijada" pripremaju predstavu po, ali i o Nušićevom komadu "Sumnjivo lice" u režiji Vojislava Arsića.

Klasik srpske dramaturgije, ovde je, kako je navedeno na sajtu "Nušićijade", polazna tačka za pričanje priče o "promenama, koje se u Srbiji večito čekaju, a teško i sporo događaju, ali i predstava o genijalnosti i talentu pisca, koji je sve bolesti našeg, savremenog društva umeo da dijagnostifikuje još 1887. kada je ovaj (za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tadašnje pojmove kontroverzni) komad napisao".

Cilj predstave nije samo da konstatuje stanje stvari, već i da postavi pitanja: Zbog čega je ono nepromenljivo, ima li ovo društvo želju da se menja i šta je to što nas navodi da beskonačno mnogo puta ponavljamo iste greške.

Stvaranje drugačijeg "Sumnjivog lica" podržali su, pored reditelja, dramaturškinja Milena Bogavac, glumac Branislav Trifunović.

"Za nas je ovo izuzetno važan poduhvat, prilika da odamo dodatnu počast našem piscu, skrenemo pažnju na ogroman talenat koji leži u mladima, i na još jedan način pokažemo kako spoj tradicije i inovacije može da da novu dimenziju kvaliteta", kaže Vera Jovanović, koordinatorka "Nušićijade".

Nušić, osuđen da bude naš večiti savremenik, pisao je "Sumnjivo lice" pre skoro 130 godina, od kada je izvedeno nebrojeno puta, a predstava koja se priprema u saradnji institucija i pojedinaca nije samo još jedno "Sumnjivo lice" u nizu.

"Ona će na posve jedinstven način ostati dovoljno Nušićeva, ali i istaći savremene probleme kroz dovitljive paralele i originalnu formu upakovanu u trodelnu kompoziciju u kojoj glumci delimično nastupaju kao likovi, a delom komentarišu pojave svakodnevice i sistema", najavljuju inicijatori.

Trifunović, koji igra modernog Jerotija, kaže da već godinama razmišlja o tome kako Nušić nije više komediograf.

"Čini mi se sve to što je napisao posle tih sto i nešto godina više uopšte nije smešno. Mislim da je ovo "Sumnjivo lice" jako važno, jer upravo ono govori o nama samima pre svega", istakao je glumac.

U predstavi igraju i Jelena Bogavac, Isidora Simijonović, DJordje Živadinović Grgur, Marko Panajotović, Uroš Novović, Aleksandar Jovanović, Aleksandar Vućković, Predrag Vasić.

Scenski pokret potpisuje Andreja Kulešević, orginalnu muziku Irena Popović Dragović, a video Ivan Stojiljković.

Premijerna izvođenja predstave o tragikomediji našeg društva, ali i genijalnosti i talentu pisca, zakazana su za 27, 28. i 29. jun u "Mikser hausu".

Pre ovoga, usled nedostatka očekivane podrške nacionalnih institucija kulture za pripremu predstave, 5. juna u 18 časova biće održano donatorsko veče u restoranu "Mydan".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.