Nobel za književnost Patriku Modijanu

Izvor: VOA, 09.Okt.2014, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobel za književnost Patriku Modijanu

Francuski autor Patrik Modiano ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za svoj dugogodišnji rad na istraživanju nacističke okupacije i njenom efektu na njegovu zemlju.

Švedska akademija saopštila je u Stokholmu da je dodelila nagradu u iznosu od 1,1 milion dolara 69-godišnjem Modianu “za umetnost pamćenja kojom je oživeo neke od najneverovatnijih ljudskih sudbina”, otkrivajući kako je izgledao život pod nemačkom kontrolom.

Modiano je rodjen >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << u jednom predgradju Pariza u julu 1945. godine, dva meseca posle kraja Drugog svetskog rata. Otac mu je bio iz porodice italijanskih Jevreja, a upoznao je Patrikovu majku, glumicu, za vreme okupacije Pariza.

Jevrejstvo, nacistička okupacija i gubitak identiteta su bili teme koje se stalno pojavljuju u njegovim romanima. Jedna od njegovih knjiga “La Place de l'Etoile” u Nemačkoj se slavi kao značajan primer literature posle holokausta.

Neki od njegovih romana prevedeni su na engleski a medju njima su “Trag zla”, “Medeni mesec” i “Nestalo lice”.

Modiano je postao 107. Laureate Nobelove nagrade i 11. dobitnik iz Francuske.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.