Izvor: Danas, 05.Maj.2015, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neprekidna svežina sveta

Beograd - "Poezija je neprekidna svežina sveta", metafora Dušana Matića, beogradskog pesnika nadrealizma, polazište je 9. Beogradskog festivala poezije i knjige "Trgni se! Poezija!", koji će od sutra do 9. maja okupiti pesnike, prevodioce i ljubitelje poezije uglavnom u prostoru Biblioteke grada Beograda (BGB).

Dejan Matić, direktor festivala, objasnio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da su već duže vremene želeli da posvete jedno izdanje festivala najvećem >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << pesniku između dva svetska rata, koji je preminuo pre 35 godina, a koji je u Srbiji danas pomalo zaboravljen. Tokom manifestacije biće otvorena izložba njegovih knjiga u BGB-a, dok će na otvaranju sutra u 18 sati u Rimskoj dvorani, uz predstavljanje učesnika biti razgovora i o delu ovog pisca i esejiste.

Ove godine Beogradski festival poezije i knjige ugostiće 30-ak autora iz desetak evropskih zemalja, među kojima i Alfreda Korna (SAD), Marka Deluza (Francuska), Aleksandra Radaškjeviča (Rusija), ali i LJubomira Simovića, Biserku Rajčić, Marjana Čakarevića, kao i domaće autore koji žive u inostranstvu, poput Dragana Radovančevića (Srbija/Nemačka), Marka Vukovića (Norveška/Srbija), Boška Tomaševića (Austrija/Srbija)...

Pored tradicionalnih čitanja poezije i razgovora sa pesnicima, deo programa ove godine čini i susret autora i prevodioca sa učenicima Filološke gimnazije i studentima Filološkog fakulteta. Program posvećen filmu Poezija i film predstaviće dva ostvarenja - "Beogradska sonata" Gordane Smuđe i "Life Is Bearable at Times" Katažine Kolende Zaleske o Vislavi Šimborskoj. O čuvenoj poljskoj pesnikinji govoriće i prevoditeljka Biserka Rajčić, koja će se u programu Razgovor sa prevodiocima dotaći i dela Tadeuša Ruževiča, dok će Marko Vuković govoriti o poeziji Rolfa Jakobsena.

Poseban segment festivala biće uključivanje festivala "Trgni se! Poezija!" u tradicionalnu pesničku manifestaciju Gradske organizacije slepih Beograda "Đurđevdansko poselo" ili "Jevrejskoj u pohode".

- Okupljanje slepih stvaralaca pokrenuo je još pokojni profesor književnosti Slobodan Malešević. Postoji već više od 20 godina i nije prekidano čak ni tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Savez slepih Srbije već godinama objavljuje i knjige poezije i proze slepih autora, a ovaj put i šira publika moći će da vidi kako slepi pesnici ispoljavaju svoje talente - kazala je Branka Brkić, dodajući da je socijalna inkluzija jako bitna, ali ne samo zbog zakona ili obaveza, već kako bi slepi autori dobili priliku da pokažu svoja umeća a ne samo da budu viđeni kroz svoje nedostatke.

Takođe, u okviru festivala biće predstavljena i inicijativa Beogradski čitač, kojom će i Beograd dobiti spomenik posvećen čitanju knjiga. Izdavačka kuća Treći trg je povodom Beogradskog festivala poezije i knjiga objavila pet novih naslova koji će biti biti predstavljeni do petka.

Festival organizuju Treći trg i BGB, a pokrovitelj manifestacije je Gradski sekretarijat za kulturu, dok je generalni sponzor Erste banka. Svi programi su besplatni.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.