Narodno pozorište u ovoj sezoni imalo 154.000 posetilaca

Izvor: B92, 27.Jun.2017, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodno pozorište u ovoj sezoni imalo 154.000 posetilaca

Narodno pozorište u Beogradu završiće 148. sezonu tradicionalnim operskim Gala koncertom 30. juna, a upravnik nacionalnog teatra dirigent Dejan Savić ističe da ne smeju da budu nezadovoljni sezonom u kojoj je Narodno pozorište imalo 154.000 posetilaca.

"Opet smo podigli lestvicu što se tiče publike, stižemo bluzi 160.000 gledalaca, sve smo završili po planu, dobijamo nagrade, gostujemo. Ne smemo biti nezadovoljni, ali uvek može biti bolje. Evo danas imamo dve predstave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ('Ko to tamo peva' i 'Carstvo mraka') koje će biti skroz pune", rekao je Savić novinarima povodom završetka sezone.

Savić kaže da formalno narednu sezonu počinju 1. oktobra, ali će i ceo septembar raditi, kao i da imaju gotovo spreman program za 150. godišnjicu.

"Mi smo se odlučili da budu domaća dela i domaći stvaraoci kao realizatori domaćih dela. Biće tu naravno Nušić, Bora Stanković, Duško Kovačević, najverovatnije Milena Marković sa naručenim delom.

Biće (Petar) Konjovićeva opera 'Otadžbina', biće praizvedba (Miroslav) Štatkićeve 'Lenke', balet 'Hazarski rečnik'. Odlučili smo se za nešto što će obeležiti jubilej, ali i biti dugi niz godina na repertoaru Narodnog pozorišta", najavio je Savić.

Savić je rekao da su im svi računi "u plusu" na kraju sezone i da imaju najavu od države da će "biti pozitivnih reakcija na njihove zahteve za neke kapitalne investicije".

"Tu se na prvom mestu misli na ono što je dostupno publici - sedišta, sale, fasada. Sve to posle 30 godina traži obnovu i mi ćemo veliki deo toga uspeti da uradimo. Tu su grejanje, klimatizacija, svetlosni park. Mi ćemo pred novu Vladu izaći sa predlogom za sve što treba uraditi kada je renoviranje nacionalnog teatra u pitanju", dodao je upravnik, uveren da će se tome izaći u susret. Na pitanje o problemima, Savić kaže da njih uvek ima.

"Ima problema koji se prave veštački, na kojima insistiraju mediji, a koji zapravo nisu problemi, ima problema u kući koji spadaju u nemire iz radionice i to je savsim normalno. Ne postoji nijedno pozorište u kome se giganstki ego i sujete sukobljavaju pa da prođe mirno. Mislim da tu nije bilo nikakvih većih potresa ni stresova", rekao je on.

Prema planu glavna proslava 150 godina od osnivanja nacionalnog teatra bi se održala 22. novembra 2019. godine na Dan Narodnog pozorišta u Beogradu, čime bi se i okončalo svečano obeležavanje jubileja. Okvir zvanične proslave bi bio 12. mart 2018 - 22. novembar 2019. godine (drugi deo 149, cela 150. i prvi deo 151. sezone).

Prema procenama za obeležavanje jubileja potrebno je 350 miliona dinara, od čega bi polovina bila namenjena za realizaciju programa, a drugi deo bi se iskoristio za tehničko opremanje i neophodno i neodložno investiciono-tehničko održavanje zgrade Narodnog pozorišta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.