Narodno pozorište proslavilo 144. rođendan

Izvor: SEEcult.org, 23.Nov.2014, 02:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodno pozorište proslavilo 144. rođendan

Narodno pozorište u Beogradu svečano je proslavilo 22. novembra 144. rođendan, uz dodelu godišnjih priznanja za umetničke i radne rezultate, uključujući nagradu “Raša Plaović” za najbolјe glumačko ostvarenje na beogradskim scenama u proteklih godinu dana, koju je Dara Džokić posvetila mladima umetnicima i akciji za otvaranje bioskopa Zvezda.

Dara Džokić je dobila nagradu “Raša Plaović” za ulogu Vajolet Veston u predstavi "Avgust u okrugu Osejdž" Trejsija >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Letsa, u režiji Ljilјane Todorović i produkciji Atelјea 212, a ceremoniju uručenja je iskoristila da izrazi podršku mladim umetnicima koji su prethodne večeri zauzeli godinama zatvoreni bioskop Zvezda i počeli da organizuju u njemu program.

“Plaović je jedan od velikana koji su nam ostavili nešto u nasleđe, zato osećam obavezu i odgovornost prema novoj plejadi mladih umetnika, koja je stigla, a nema gde da kaže šta misli i oseća. Ovih dana kada Raša dočekuje (Jovana) Ćirilova, Nikolu Simića, Mariju Crnobori, posebno mi je važna vest o događaju od sinoć u bivšem bioskopu Zvezda. Ne rade bioskopi, zatvoreni su muzeji, a grupa mladih kreativaca je kao gradska gerila preuzela prostor za svoj program. Pozorišta se još drže i koristim ovu scenu za apel da podržimo te mlade lјude”, rekla je Dara Džokić.

Nagrada “Raša Plaović” joj, kako je istakla, predstavlјa čast i radost, “vetar u leđa i potvrdu da se isplati baviti se teškim i lepim glumačkim poslom”.

U obrazloženju žirija, koji su činili Dejan Mijač (predsednik), Molina Udovički Fotez, Ksenija Radulović, Slavko Milanović i Vojin Ćetković, istaknuto je da Dara Džokić u predstavi “Avgust u okrugu Osejdž”, u kojoj je kreiran niz različitih likova i složenih odnosa, zasnovanih na lokalitetskom portretisanju američke provincijalne sredine savremenog doba, kao i na univerzalnom sloju porodičnih aveta prošlosti, bazirala glumačku interpretaciju lika Vajolet Veston na prožimanju emotivnih i ekplozivnih strana lјudske prirode, putem studiozne analize karaktera i psihološkog nijansiranja realistički kompleksnog dramskog materijala

“Ogorčenje i lucidnost, pođednako su dominantne karakteristike tako kreiranog dramskog lika, majke triju ćerki i ženskog stožernog lika porodice Veston, osobe koja od sudbinskih nedaća pokušava da pobegne u alkohol, ludilo, cinizam", istakao je žiri, dodajući da glumačka sredstva Dare Džokić nisu zasnovana na plasiraranju spolјašnjih sredstava i ispolјavanju scenskog šarma, već, naprotiv – na pronalaženju preciznih i odmerenih unutrašnjih sredstava u kreiranju dramskog lika.

“Otud njena uloga Vajolet Veston doprinosi dalјem održavanju visokih kriterijuma koje promoviše nagrada ‘Raša Plaović’, a to je afirmacija najviših vrednosti u umetnosti glume i podsticanje studioznog i kreativnog napora na pozorišnoj sceni”, naveo je žiri u obrazloženju koje je pročitao Mijač, ističući da je proteklu godinu odlikovala visoka konkurentnost u pogledu uspešnih glumačkih interpretacija, što “pruža izvesnu veru u pogledu mogućnosti prevazilaženja urušenih vrednosnih kriterijuma koji duboko potresaju čitavo naše društvo, pa i kulturu”.

Nagradu su Dari Džokić uručili unuka Raše Plaovića - Irena i predstavnik Opštine Ub Dušan Savić.

Uvod u proslavu 144. rođendana Narodnog pozorišta, prema scenariju Želјka Hubača, započeo je projekcijom dokumentarnog filma Balša Đoge o aktivnostima tog teatra u proteklih godinu dana, tokom kojih je izvedeno deset premijera i premijerna obnova Verdijeve opere "Travijata".

Premijerno su izvedene predstave "Srpska trilogija", "Narodni poslanik", "Majka Hrabrost i njena deca", "Naši sinovi", "Kod večite slavine", "Knjiga druga", "Leteći Holanđanin", "Toska", “Krcko Oraščić" i "Prokleta avlija", koprodukcija sa Nacionalnom fondacijom za igru.

Uz brojna gostovanja na domaćim i inostranim festivalima, Narodno pozorište osvojilo je i više priznanja za predstave "Izbiračica" i "Bizarno", a članovi njegovog ansambla i pojedinačno su odneli niz priznanja, uključujući Nelu Mihailović, Miloša Đorđevića, Nebojšu Dugalića, Miodrag Krivokapića, Ljilјanu Blagojević, Natašu Ninković, Igora Đorđevića, Aleksandra Srećkovića, Nebojšu Kundačinu, Draganu del Monako, Snežanu Savičić Sekulić, Milicu Bijelić, Aleksandra Ilića, Konstantina Kostjukova, kao i maestra Dejana Savića, v.d. direktora tog teatra.

Savić je izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima i najavio “blago pomeranje” repertoarske politike “ka savremenom i modernom”.

Izražavajući zadovoljstvo i saradnjom sa novim Upravnim odborom, Savić je rekao da Narodno pozorište “mora da bude svetionik i primer po pitanju repertoarske politike, organizacije, raspolaganja budžetskim sredstvima, kao i po odnosu prema publici”.

U okviru svečanosti, dodeljena su brojna priznanja, među kojima i nagrada Narodnog pozorišta za najbolјu predstavu koja je pripala drami "Majka Hrabrost i njena deca" Bertolda Brehta u režiji Ane Tomović.

Nagrada za vrhunska umetnička ostvarenja, odnosno za izuzetno značajan umetnički doprinos pripala je prvakinji ansambla Drame Dušanki Stojanović Glid, a nagrada za izuzetan radni doprinos - dizajneru u Izdavačkoj delatnosti Narodnog pozorišta Jovanu Tarbuku.

Srebrnjak Narodnog pozorišta dobila je saradnica "Pozorišnih novina" od prvog broja Milica Zajcev, dok je Pečat Narodnog pozorišta pripao prvacima Drame u penziji Miodragu Krivokapiću i Sonji Jauković.

Dan Narodnog pozorišta 22. novembar, ustanovlјen je 1968. godine, prilikom obeležavanja stogodišnjice Nacionalnog teatra. Tog datuma, po novom kalendaru, pre 146 godina (1868), održana je prva predstava Narodnog pozorišta – “Đurađ BrankovićKarolјa Obernjaka u gostionici “Kod engleske kralјice”. Prva predstava u novoj zgradi, “Posmrtna slava kneza MihailaĐorđa Maletića izvedena je 30. oktobra 1869.

*Foto: Narodno pozorište

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.