Nagrade 8. Cinema City

Izvor: SEEcult.org, 06.Jul.2015, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrade 8. Cinema City

Najboljim domaćim filmom na osmom festivalu Cinema City u Novom Sadu proglašena je nagrađivana drama “Ničije dete” Vuka Ršumovića, koja je privukla i rekordan broj posetilaca, dok je u regionalnoj selekciji pobedio debitantski film mađarskog reditelja Karoja Uja MesarošaLiza, lisica-vila”, a posebno priznanje dodeljeno je dokumentarcu “Goli” hrvatske rediteljke Tihe K. Gudac o Golom otoku, koji je dobio i nagradu publike.

Ršumovićevo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org <<Ničije dete” dobilo je statuetu Ibis za najbolji film u takmičarskom programu “Nacionalna klasa” uz obrazloženje žirija da reč o ostvarenju koje je potpuno na svim filmskim nivoima i koje “nas vodi na put inicijacije u civilizaciju koja propada zbog toga što ljudi jesu životinje”.

Žiri je odao priznanje i celoj ekipi Ršumovićevog filma i “onome što su uspeli da postignu - od režije, preko načina na koji je priča ispričana do realistične vizuelne izvedbe”.

Posebno priznanje - Nagrada za doprinos domaćoj kinematografiji dodeljena je filmu “PanamaPavla Vućkovića, kao prvom debitantskom filmu iz Srbije koji je prikazan u glavnom programu Kana. “Panama” je domaću premijeru imao otvaranju osmog Cinema City, na kojem je posebno priznanje zbog “prirodne, uverljive, harizmatične i dirljive izvedbe” nagrađena i mlada glumica u tom filmu Jovana Stojiljković.

Žiri “Nacionalne klase”, koji su činili Karpo Godina, Kaša Karvan i Alesandro Groplero, pohvalio je posebnim priznanjem i Željka Markovića za ulogu u filmu “Varvari” i Denisa Murića za ulogu u pobedničkom filmu “Ničije dete”.

     Statueta Ibis za “Ničije dete” Vuka Ršumovića

Nagrada za inovaciju dodeljena je reditelju Ivanu Ikiću za “Varvare”, koje je Žiri mladih proglasio za najbolji film u domaćem takmičarskom programu, ističući da prikazuje “bezizlaznost i puku egzistenciju mladih koji sami nemaju snage da menjaju društvo”.

Žiri sekcije “Fresh Danube Films” dodelio je nagradu magazina “Cineuropa” filmu “Liza, lisica-vilaKaroja Uja Mesaroša, “zabavnoj i veoma kreativnoj bajci” smeštenoj u 70-te godine u Mađarskoj.

Posebno priznanje dodeljeno je dokumentarcu “GoliTihe K. Gudac koja je, kako je istakao žiri, “istraživanjem istorijskih činjenica i porodičnih sećanja o Golom otoku 50-ih godina 20. veka, uspela da ispriča veoma ličnu i dirljivu, ali u isto vreme i informativnu, sa stanovišta politike bitnu i univerzalnu priču”.

Žiri selekcije niskobudžetnih filmova “Up to 10.000 Bucks”, koji su činili Atanu Mukherjee, Dragan fon Petrović i Đorđe Bajić, proglasio je najboljim filmom u tom programu “Cveće zlaSabolča Tolnaija, ističući da je “snažnom autorskom imaginacijom” stvorio filmsko delo koje se izdvojilo specifičnim stilom. “Smeštajući svoju priču u okvire nemog filma i koristeći međunatpise za slanje jasnih političkih poruka, Tolnai je kreirao vizuelno bogato delo u kome prljava realnost društva koje prikazuje postaje sjajna filmska scenografija”, naveo je žiri selekcije “Up to 10.000 Bucks”, koji je posebno priznanje dodelio filmovima “Ana TrgJelene Novaković, “Ništa nije za džabeLiron Revahe i “PetljaMilutina Petrovića.

Pod sloganom “Na pravom mestu u pravo vreme”, Cinema City je održan ove godine na novoj lokaciji – Kineskoj četvrti i Limanskom parku, a prema navodima organizatora, privukao je od 29. juna do 5. jula više od 35.000 posetilaca za sedam dana, koji su imali priliku da pogledaju 70 filmova u šest selekcija.

Osim filma “Ničije dete”, najveću pažnju publike privukla je i domaća permijera “Paname”, koja je i reprizirana. Publika je pokazala veliko interesovanje i za filmove “Goli”, “Enklava”, “Liza, lisica-vila”, “Gljive”,

Kurt Kobejn: montaža pakla”, “Depeche Mode: živi u Berlinu”, biografski film “Maske” o Slobodanu Tišmi, za filmove iz selekcije “Up to 10.000 Bucks”...

Održano je i sedam koncerata, a program su obeležili i susreti i razgovori sa autorima, žirijem i selektorima.

Osmi Cinema City završen je besplatnom projekcijom filma “U2: pogled sa neba”, nakon čega je usledila svečana dodela nagrada i koncerti sastava Vis limunada i VKSHN.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ničije dete" najbolji film Cinema City festivala

Izvor: B92, 06.Jul.2015

"Ničije dete" Vuka Ršumovića proglašen je za najbolji film sinoć zatvorenog međunarodnog filmskog festivala Cinema City u Novom Sadu...Kako su saopštili organizatori, žiri selekcije Nacionalna klasa u sastavu Karpo Godina, Kaša Karvan, Alesandro Groplero dodelio je Ršumoviću IBIS statuetu...

Nastavak na B92...

Uspešna "buba"

Izvor: Danas, 06.Jul.2015

Od kada je prikazan na Venecijanskom festivalu prošlog septembra u selekciji Nedelja kritike, film "Ničije dete" Vuka Ršumovića ne prestaje da niže nagrade i priznanja. Gotovo da nema manifestacije, međunarodne ili domaće, a da deo njenog programa nije bio ovaj film inspirisan istinitim događajem...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.