Nađeni novinski članci Marka Tvena, stari 150 godina

Izvor: Blic, 05.Maj.2015, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nađeni novinski članci Marka Tvena, stari 150 godina

Profesori na kalifornijskom univerzitetu Berkli našli su i potvrdili autentičnost pričica i članaka koje je Mark Tven napisao kao 29-godišnji novinar u San Francisku.

Urednik projekta o Marku Tvenu na Berkliju Bob Herst rekao je da su

mnogi od članaka nađeni pročešljavanjem arhiva listova sa zapada SAD.

Autorov karakterističan stil potvrđen je i u nekim od nepotpisanih članaka.

Mnoge od tih pričica stare su 150 godina, a San Francisko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kronikl (The San Francisco Chronicle) prenosi da je neke od članaka i priča Tven napisao u prostorijama tog lista još u vreme kada se zvao San Francisko dramatik kronikl (San Francisco Dramatic Chronicle).

Tvenov posao je bilo svakodnevno pisanje priča od po 2.000 reči, koje su kočijom slate na objavljivanje u listu Teritorijal enterprajz (Territorial Enterprise) u Virdžinija Sitiju u Nevadi.

Američki književnik, najpoznatiji po avanturističkim romanima "Doživljaji Toma Sojera", "Doživljaji Haklberija Fina" i "Jenki na dvoru kralja Artura", pisao je kao novinar o svemu: od policije San Franciska, do nesreća u rudnicima, sve sa različitim stepenom autentičnosti i humora.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nađeni novinski članci Marka Tvena

Izvor: Radio 021, 05.Maj.2015

Profesori na kalifornijskom univerzitetu Berkli našli su i potvrdili autentičnost priča i članaka koje je Mark Tven napisao kao 29-godišnji novinar u San Francisku...Urednik projekta o Marku Tvenu na Berkliju Bob Herst rekao je da su mnogi od članaka nađeni pročešljavanjem arhiva listova sa...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.