Na današnji dan umro Johan Sebastijan Bah

Izvor: Akter, 01.Avg.2014, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan umro Johan Sebastijan Bah

Na današnji dan 1750. godine u Lajpcigu je umro jedan od najznačajnijih stvaralaca u istoriji muzike, nemački kompozitor Johan Sebastijan Bah

Za života je više bio cenjen kao orguljaš nego kao kompozitor i tek je Feliks Mendelson otkrio njegovu vrednost izvođenjem "Muke po Mateji".

Bahov veliki opus, delom izgubljen, jer je posle smrti pao u zaborav, je osnova razvitka muzičkih pravaca novijeg doba.

Komponovao je više od 300 kantata, fuga, oratorijuma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << preludijuma, fantazija, tokata, orkestarskih svita, dela za orgulje, klavir, čembalo, violinu, violončelo, klavikord, flautu. Ovaj čuveni kompozitor je do vrhunca doveo barokni polifoni stil. Njegovo stvaralaštvo je sinteza dotadašnjih dostignuća u vokalnoj i instrumentalnoj muzici.

Sa 17 godina svirao je orgulje, klavir, violinu, violu, pevao u horu i bio pomoćnik kantora. Radio je i kao orguljaš, dvorski i crkveni muzičar, dirigent i učitelj.

Ovaj kompozitor je jedan od najznacajnijih predstavnika univerzalnog humanizma u umetnosti, a bavio se svim žanrovima muzike osim opere.

Duboko religiozan i konzervativan, u svom delu je sjedinio muzičke tradicije protestantskih horova sa tradicijama južne nemačke, italijanske i francuske škole. Bah je rođen u Eisenaku 1685. godine u jednoj od najuspešnijih muzičkih porodica u istoriji. Međutim, rano je ostao siroče, sa devet godina, pa je za vreme školovanja živeo kod starijeg brata, Johana Kristofera, takođe muzičara.

Bio je dva puta oženjen i u ta dva braka imao je dvadesetoro đece. U kasnijem životu i nakon njegove smrti, Bahov ugled opada, pošto se smatralo da su njegova dela staromodna u poređenju sa nadolazećim klasičnim stilom.

Neke od njegovih poznatih duhovnih kompozicija su: Imao sam mnogo jada, Hristos je ležao u samrtnim mukama, Snažna tvrđava je naš Bog, Misa u h molu, Božićnji oratorijum, Magnificat, Muka po Jovanu, Muka po Mateji.

Od svetovnih kompozicija ističu se: Kantata o kafi, Seljačka kantata, Francuske svite, Engleske svite, Dobro temperovani klavir, Italijanski koncert, Goldberg varijacije, Hromatska fantazija i fuga, šest Brandenburških koncerata, Umetnost fuge, Trostruki koncert za flautu, violinu i klavir.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.