NAJBIZARNIJA I NAJSKUPLJA UMETNIČKA DELA Hitler koji kleči, pas od balona, izmet u konzervi...

Izvor: Blic, 24.Jul.2016, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJBIZARNIJA I NAJSKUPLJA UMETNIČKA DELA Hitler koji kleči, pas od balona, izmet u konzervi...

Statua Hitlera na kolenima italijanskog umetnika Mauricija Katelana prodata je na nedavnoj aukciji za neverovatnih 17,2 miliona dolara.

Voštana figura nazvana "On" (Him), nastala je 2001. sa ciljem da zbuni posmatrača, jer gledano otpozadi delo podseća na dete koje se moli, dok lice Hitlera nudi uznemirujući kontrast spreda.

"Hitler je čist strah. To je prizor užasne patnje. Čak boli i da izgovorite njegovo ime, ali to ime živi u mojoj glavi iako je i dalje tabu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Hitler je svuda, pokriva široki istorije a opet ime mu je neizgovorivo, lik mu je umotan u ćebe tišine", izjavio je 55-godišnji umetnik.

Zanimljivo je da Hitler za života nije dozvoljavao da se prave skulpture po njegovom liku.

"On" je trenutno najskuplje delo satiričnog italijanskog umetnika, najpoznatijeg po skulpturi "Deveti sat" pape Jovana Pavla II koga je pogodio meteorit.

Mauricio Katelan nije ni prvi ni poslednji umetnik čije je delo, uprkos svojoj besmislenosti, dostiglo sumanutu cifru, a predstavljamo vam još neke primere previsoke cene plaćene za "umetnost".

Barnet Njuman, Anina svetlost, 1968. - 105,7 miliona

Teško je poverovati da je jedno platno dugačko šest i visoko 2,7 metara, ofarbano običnom crvenom bojom i oivičeno dvema belim prugama po dužini, prodato za više od 100 miliona dolara. To je najveće delo američkog apstraktnog ekspresioniste Barneta Njumana (1905-1970), poznatog po slikama od bojenih polja.

Saj Tvombli, Bez naslova (Njujork), 1968. - 70,5 miliona

Slika iz serijala "školska tabla" nastala je između 1966. i 1973. i nadahnuta je posleratnim vremenima kada je američki umetnik Tvombli (1928-2011) radio kao kriptolog u Pentagonu. Od kritičara hvaljena zbog vešte upotrebe sive boje, tradicionalno smatrane najtežom nijansom za umetnika da je savlada, za laičko oko slika pre može ličiti na dečje "žvrljotine" kredom na tabli. Međutim, na aukciji 2015. dostigla je sumu od 70,5 miliona dolara.

Džef Kuns, Pas od balona (narandžasti), 1994-2000 - 58,3 miliona

Delo od nerđajućeg čelika visoko tri metra koje pre liči na rukotvorinu nekog klovna nego uglednog umetnika, učinilo je 2013. godine njegovog autora, Amerikanca Džefa Kunsa (61) najskupljim živim umetnikom na svetu. Kuns je napravio još četiri verzije psa, u ciklama, plavoj, žutoj i crvenoj boji.

Kristofer Vul, Bez naslova (Pobuna), 1990 - 29,9 miliona

Američki umetnik (62) prodaje svoja dela, sačinjena od crnih štampanih slova na belom platnu, "kao alvu". Jednostavno platno sa ispisanom "Pobunom" (Riot) prodato je 2015. za skoro 30 miliona dolara. Delo "Apokalipsa sada" sa porukom "Prodaj kuću, prodaj kola, prodaj decu" dostiglo je 26 miliona a platno sa rečju "Budala" (Fool) neko je kupio za 7,7 miliona.

Dejmijan Herst, Zlatno tele, 2008. - 16,6 miliona dolara

Britanac Herst (51) je šampion bizarnih umetičkih dela koja su dostigla basnoslovnu cenu. Jedno od najkontroverznijih je "Zlatno tele", prodato za 16,6 miliona 2008. godine: june sačuvano u formaldehidu sa kopitima i rogovima optočenim u zlatu i zlatnim diskom koji mu kruniše glavu. Ovo, međutim, nije najskuplje Herstovo delo; to je "Prolećna uspavanka", ormarić za lekove od čelika širok 3 metra sa 6.136 ručno obojene tablete, prodat za 19,2 miliona dolara 2007. godine.

Đovani Anselmo, Torzija, 1968. - 6,4 miliona

Ova neobična skulptura italijanskog umetnika Đovanija Anselma (82), ništa drugo do obična uvrnuta krpa, prodata je 2015. za 6,4 miliona dolara. Šezdesetih godina prošlog veka Anselmo je bio jedan od osnivača pokreta "siromašna umetnost" (arte povera), podstaknut radikalnom namerom da dekonstruiše prihvaćene kulturne i institucionalne norme. Skulpture je pravio od nađenih objekata, raznih vrsta kamenja, biljaka i drugih organskih supstanci.

Trejsi Emin, Moj krevet, 1998. - 4,3 miliona

Krevet britanske umetnice Trejsi Emin (53) bio je u najužem izboru za Tarnerovu nagradu. Delo je privuklo dosta pažnje zbog činjenice da su čaršavi umrljani telesnim izlučevinama i da su na podu razbacane stvari iz umetnicine sobe: kondomi, gaćice sa mrljama od menstruacije i druge svakodnevne stvari. Ona je tvrdila da je krevet nije napuštala nekoliko dana zbog samoubilačke depresije usled ljubavnih problema.

Gerhard Rihter, Krvavo crveno ogledalo, 1991 - 1,1 milion

"Apstraktna slika" ovog avangardnog nemačkog umetnika (84) prodata je 2015. za 41 milion dolara, čime je Rihter postao najskuplji živi evropski umetnik, alli mnogo zanimljivije je "Ogledalo", prodato za 1,1 milion dolara. Naime, reč je o crvenoj farbi nanetoj u tankom sloju preko običnog ogledala. Možda je kupac sebe hteo da vidi u drugačijem svetlu (i boji).

Pjero Manzoni, Umetnikov izmet, 1961 - 280.000

"Umetničko delo" sastoji se od 90 konzervi od po 30 grama punih izmeta. Najvišu cenu do sada je dostigla koznerva br. 054 prodata oktobra 2015. za 280.000 dolara. Budući da su konzerve čelične unutrašnjost ne može da se vidi skenerom ili rendgenom a otvaranje bi umanjilo njenu vrendost te pravi sadržaj nikada nije otkriven. Priča se da je Mazonija (1933-1966) inspirisala očeva izjava "Tvoja umetnost je sranje", a njegov blizak prijatelj otkrio je da su konzerve zamišljene kao akt "ruganja umetničkom svetu, umetnicima i likovnim kritičarima".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.