Motovun otvoren zviždanjem

Izvor: SEEcult.org, 27.Jul.2016, 03:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Motovun otvoren zviždanjem

Motovun film festival počeo je 26. jula zaglušujućim jednoglasnim zviždukom oko 700 posetilaca na glavnom gradskom trgu, čime je, kako su saopštili organizatori, ispuštena sva frustracija nakupljena u proteklih šest meseci zbog političkih prepucavanja.

Zviždalo se i u vedrom tonu - za festivalske laureate nagrada "50 godina" Nenada Puhovskog i "Maverick" Želimira Žilnika, kao i za goste festivala i volontere koji će do 31. jula doprineti da projekcije oko sto >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << filmova prođu kako treba.

Otvaranje 19. MFF-a počelo je prigodnim pozdravima motovunskog gradonačelnika Tomislava Pahovića i istarskog župana Valtera Flege, koje se potom pretvorilo u zajedničko zviždanje.

“Raja, hajmo svi u štrajk glađu, ako ne bude glasača neće znati da se snađu”, odrepovao je Edo Maajka put do pozornice preko glavnog motovunskog trga, koji je nastupio na otvaranju 19. MFF-a. Nakon politički nabijenih segmenata pesama "Sevdah o rodama" i "Draga moja vlado" prešao je u opušteni "No sikiriki", te pozvao publiku da jednoglasno, nadopunjavajući njegovu rečenicu kao na koncertima, proglase 19. MFF otvorenim.

Na otvaranju je prikazan indi hit Šona Bejkera (Sean Baker) “Tangerine”, u potpunosti snimljen mobilnim telefonom, a u takođe prepunom bioskopu “Billy” istovremeno je išao “Zaliv ludaka”  francuskog reditelja Bruna Dumonta.

Glavni program donosi ukupno 21 film, od čega je 13 u konkurenciji za nagradu Propeler Motovuna, a uključuje i nagrađivane filmove na velikim svetskim festivalima, i nove filmove kultnih reditelja kao što je psihodelični autobiografski film “Poezija bez kraja” legendarnog filmskog autora, strip umetnika i ateističkog mistika Alehandra Hodorovskog (Alejandro Jodorowsky).

Među regionalnim adutima u Glavnom programu je proslavljena srpska glumica Mirjana Karanović koja dolazi da predstavi rediteljski prvenac “Dobra žena”, koji je nedavno nagrađen u Puli. Hrvatska rediteljka Snježana Tribuson učestvuje romantičnom komedijom “Sve najbolje”, koja je odnela nekoliko nagrada na Pulskom festivalu, a slovenački reditelj Dajman Kozole predstaviće napeti triler “Noćni život” za koji nedavno osvojio nagradu za režiju u Karloviim Varyma.

U okviru programa “Motovunski kratki”, najavljeno je više od 30 filmova, uključujući posebnu selekciju hrvatskih ostvarenja.

Direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković i selektorka glavnog programa Milena Zajović prethodno su na konferenciji za novinare istakli da ovogodišnji program, osim velikih naslova poput dokumentarnog filma “Gori moreĐanfranka Rosija, nagrađenog Zlatnim medvedom, čine i ne toliko razvikani hitovi manjih produkcija.

“Ono čime se najviše ponosimo su male, često marginalizovane kinomatografije kojima dajemo veliki programski prostor nadajući se da će im Motovun biti prva tačka na njihovom velikom putu”, rekla je Milena Zajović, ističući mađarsku komediju “Ubice na točkovima”.

Čak tri prateća programa posvećena su filmovima zemlje partnera – Italije.

Prateći program “Gde ste bili 2016?” pokušaće da odgovori kuda ide Evropa, zašto skreće udesno, kada se dogodio taj prelomni trenutak zbog kojeg će deca u školi učiti o događajima iz 2016. godine, rekao je Mirković, najavljujući dolazak Christophera Bobina, jednog od autora kontroverznog filma “Desno, dva tri – Kuda ide Evropa?” koji će 27. jula učestvovati na Q&A sesiji.

Posetioci će, između ostalog, prvi put imati priliku da vide još nedovršeni film “Gazda: tranzicija, privatizacija, korporacije” u režiji Darija Juričana.

Festivalske dane i noći ispunjavaće različiti sadržaji - od čitanja naslova iz lektire koje su neke konzervativne organizacije proglasile neprimerenim deci, preko različitih predavanja i debatnog kluba do noćnog igranja video igrica na velikom bioskopskom platnu i energičnih koncerata.

U muzičkom programu nastupiće Kawasaki 3P, Jonathan, Nipplepeople i italijanske psihodelične folk senzacije Kalascima.

Prošle godine, na 18. MFF-u, glavnu nagradu Propeler dobio je francusko-belgijski film “Wakhan”. Među nagrađenima je bila i plastična festivalska stolica, koja je štitila publiku od kiše.

Festivalski sajt je motovunfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.