Moravecu nagrada 10. DORF-a

Izvor: SEEcult.org, 28.Avg.2016, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moravecu nagrada 10. DORF-a

Najboljim filmom u regionalnoj konkurenciji 10. Festivala dokumentarnog rok filma – DORF u Vinkovcima proglašen je “Ne grem za koleno” (Ne padam na koleno) Dušana Moraveca o slovenačkoj sceni zabavne muzike, koju mediji ne pokrivaju, a publika je pak obožava.

Humorističan i informativan, pobednički film jubilarnog DORF-a objašnjava fenomen kičaste muzičke scene univerzalnim jezikom i pritom ostaje dokumentaristički nepristrasan, naveo je u obrazloženju žiri, ističući >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << da Moravec “vešto iznosi činjenice i arhivira višegodišnje postojanje paralelnog svemira, u kojem ima mesta i za Wernera ili Simonu Weiss, kao i za vatrogasne zabave”.

“Unutar koordinata TV dokumentarnog filma dobili smo uvid u manje poznatu scenu susedne države i još jednu potvrdu da kič ne poznaje granice”, naveo je žiri, koji su činili Robert Bubalo, Hana Jušić i Vedran Šuvak.

Nagrada za pobednički film, uručena 27. avgusta u završnici dvodnevnog vinkovačkog programa DORF-a, rad je mladog vajara Vjekoslava Filipovića iz Osijeka.

      Ne grem na koleno

Regionalna selekcija jubilarnog DORF-a, koji je održan prethodno i u Cresu i Ozlju, predstavila je muzičke dokumentarce iz Slovenije, Srbije, Makedonije i Hrvatske, a većina je imala hrvatsku premijeru.

Četvrtu godinu uzastopno na DORF-u je dodeljena i nagrada Klasik TV u iznosu od 10.000 kuna za razvoj scenarija muzičkog dokumentarnog filma, čija je dobitnica Antonela Marušić za projekat “Mogu i sama!

Reč je o projektu koji, kako je istakao žiri, kroz praćenje kreativnih napora protagonistkinja pruža ekskluzivni insajderski uvid u savremenu urbanu alternativnu scenu. Intrigantna priča koja afirmiše snažne i nezavisne ženske subjekte, priča je o mladim muzičarkama, novim licima ženske kantautorske scene u Hrvatskoj, koje svojom sposobnošću, upornošću i talentom prkose normama diskografske industrije. Scenario projekta “Mogu i sama!” nagoveštava zanimljiv i poučan feministički film, naveo je u obrazloženju žiri koji su činili Ines Pletikos, Marcella Jelić i Filip Meštrović.

   Osnivač i direktor DORF-a Toni Šarić i Don Lets, dobitnik nagrade za životno delo

Vinkovački program DORF-a održan je u galeriji fotografija Meraja, uz projekcije filmova, koncert i dodelu nagrada.

Jubilarni DORF prethodno je delom održan i u Cresu i Ozlju, a gostovao je na partnerskim fetivaliuma u Puli i Primoštenu.

Na pulskom festivalu Seasplash nagrada DORF-a za životno delo uručena je velikanu dokumentarnog muzičkog filma Donu Letsu (Letts) iz Velike Britanije.

DORF organizuje Udruga ljubitelja filma “Rare” iz Vinkovaca, a podržali su ga Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, gradovi Cres, Ozalj i Vinkovci, a edukativni program EDIT - Zaklada “Kultura nova”.

*Foto: DORF

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.