Mira Stupica na nebeskoj sceni

Izvor: Vesti-online.com, 20.Avg.2016, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mira Stupica na nebeskoj sceni

Dva dana nakon što je u krugu najbližih proslavila 93. rođendan, u Beogradu je preminula čuvena glumica Mira Stupica. Crni niz smrti glumaca u Srbije se nastavlja, a ovaj svet je napustila jedna od najpoznatijih i najnagrađivanijih glumica koje je naše glumište ikada imalo.

Zdravstvenu krizu imala je pre pet meseci, kada se zbog moždanog udara lečila na Neurološkom odeljenju Urgentnog centra u Beogradu. Nekoliko meseci pre toga, po sopstvenoj želji je smeštena u jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dom za stare jer više nije mogla da brine o sebi.

- Vreme radi bez prekida, nije sentimentalno prema starim i bolesnim. Ono tera svoje, mi se snalazimo. Ne gledam televiziju, pomalo čitam novine. Najčešće razmišljam o proteklim susretima s porodicom i prijateljima - rekla je pre nekoliko meseci Mira, koja je u svojoj sobi u staračkom domu živela okružena slikama porodice i uspomenama.

Mira Stupica je rođena kao Miroslava Todorović 17. avgusta 1923. godine u Gnjilanu, gde su joj roditelji, profesori matematike, službovali u gimnaziji. Bila je prvo od četvoro dece Radomira Todorovića, rodom iz Orašca, i Danice, rođene Stanišić, iz Livna.

Njeni biografi zabeležili su da su dva brata, Predrag i Zoran, umrli sa svega dve i tri godine, a nekoliko godina potom je rođen treći brat - Bora. U Gnjilanu je sa četiri godine gledala i prvu pozorišnu predstavu - "Boj na Kosovu" u izvođenju neke putujuće trupe.

Nakon smrti oca, porodica se seli u Aranđelovac, pa u Beograd, gde će Mira prvi put na pozorišnu sceni stati sa samo 16 godina. Bio je to početak karijere "glumice veka", kako su je kasnije proglasili, a igrala je na scenama Pariza i Moskve, nizale su se uloge u svim žanrovima, od klasike do savremenog nacionalnog i inostranog repertoara.

Bila je nezaboravna Petrunjela, Glorija, Baronica Kasteli, Madam San Žen... Više puta je ponavljala da je vrhunac glumačkog dara ostvarila upravo u režijama Bojana Stupice, tokom dve decenije zajedničkog života na sceni i van nje.

- Svaki čovek ima neko svoje vreme koje ne može da se poredi sa nekim drugim. Moj život je samo moj, umela sam da ga volim, umela sam da ga podnesem. Treba imati mudrosti i skromnosti, nije sve lepo za tebe spremno, pripada ti i nesreća, i nevolja i siromaštvo - rekla je jednom prilikom Mira Stupica u ispovesti za "Vesti", nakon objavljivanja njenih memoara "Šaka soli".

Odlazak još jednog velikana: Umrla Mira Stupica

Svojim radom i zalaganjem zadužila je ne samo srpski teatar, već i kompletnu glumačku profesiju i bila jedna od retkih žena koja je direktno uticala na stvaranje srpske kulture, bilo na pozorišnoj sceni ili van nje. Nažalost, kako to obično biva u Srbiji, njen rad nikada nije bio dovoljno cenjen.

Mira Stupica dobitnik je gotovo svih nagrada koje jedan glumac može da dobije - dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete "Joakim Vujić", nagrada "Pavle Vuisić", proglašena je za glumicu veka. Na velikom platnu debitovala je u ekranizaciji romana "Bakonja fra Brne" početkom '50-ih godina, a potom igrala u filmovima "Jara gospoda", "U mreži", "Stojan Mutikaša", "Hanka", "Delije", "Krvava bajka", "Doručak sa đavolom", a u novom milenijumu i u "Sedam i po" i "Paradi". Od velikog broja TV ostvarenja izdvaja se sigurno njena Kika Bibić iz "Bukvara", zahvaljujući kojoj su se mnogi opismenili.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.