Ministarstvo kulture: AFUN bi da sakrije da producenti sami odlučuju

Izvor: RTS, 23.Avg.2017, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo kulture: AFUN bi da sakrije da producenti sami odlučuju

Iz Ministarstva kulture i informisanja poručili su članovima Akademije filmskih umetnosti i nauke Srbije da odgovor na pitanje zašto su samo tri srpska filma ove godine konkurisala kao naši predstavnici za Oskara treba da potraže najpre u pozivu koji su baš oni uputili producentima, a u kojem im traže da za učešće u tom "poslu" a na ime "manipulativnih troškova" uplate 30.000 dinara.
U dopisu koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je kao odgovor na pitanja i protest AFUN-a potpisala Ivana Dedić, pomoćnica ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, navodi se i da svaki producent samostalno donosi odluku o prijavljivanju odnosno neprijavljivanju za određeni konkurs, te da se ne može ulaziti u razloge njihove odluke.
"Očigledno je da AFUN pokušava da sakrije tu činjenicu i da zamenom teza prebaci odgovornost na državu, postavljajući pitanje čime se država rukovodi kada dodeljuje sredstva u oblasti kinematografije, iako AFUN svakako zna da konkurse realizuje Filmski centar Srbije i da o izboru projekata odlučuju komisije", navodi se u saopštenju iz Ministarstva.
Te komisije su apsolutno autonomne i nezavisne u ocenjivanju projekata i odlučivanju, navodi se u dopisu, uz opasku da se svaki podnosilac projekta može informisati o razlozima za usvajanje ili odbijanje projekta, zbog čega u Ministarstvu smatraju neodrživom primedbu AFUN-a da se "projekat odbija bez ijedne reči obrazloženja".
Iz Ministarstva podsećaju i da Filmski centar Srbije već godinama u budžetu odvaja pet miliona dinara za bolji plasman u kampanji (oglasi, projekcije, intervjui, putovanja...) odnosno za promociju filma koji AFUN izabere.
"Sredstva se prebacuju producentu izabranog filma, koji ima obavezu da ih opravda Filmskom centru Srbije. Primera radi, producent može da iskoristi novac da plati publicistu u Los Anđelesu, par projekcija i par reklama u profesionalnim časopisima, kao što su Varajeti, Skrin Internešenel, itd. Producent sam bira publicistu, te samim tim Filmski centar Srbije nije mogao da opredeli sredstva bilo kojoj agenciji", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.
AFUN je pre dva dana ministru kulture uputio sedam pitanja, izražavajući nezadovoljstvo činjenicom što su za nagradu Američke filmske akademije iz Srbije kandidovana samo tri filma.
Između ostalog, AFUN je pitao da li se kultura finansira na osnovu projekata, da li je izbor nacionalnog kandidata za Oskara jedini projekat takve vrste i značaja u domaćoj kinematografiji, da li AFUN, kao jedini licencirani zastupnik Američke filmske akademije za Srbiju blagovremeno i uredno godinama prijavljuje ovaj projekat na konkurs Ministarstva, a da ga ministar, tvrde u AFUN-u, bez obrazloženja odbija...

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.