Izvor: Danas, 27.Feb.2015, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Melanholični snovi grofa Save Vladislavića

Na Velikog sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u subotu uveče svetsku premijeru imaće opera Svetislava Božića "Melanholični snovi grofa Save Vladislavića”. Božić je autor i libreta, koji je zasnovan na životu grofa Save Vladislavića Raguzinskog i inspirisan delima Jovana Dučića, Momčila Nastasijevića, Miloša Crnjanskog i Dejana Medakovića. Predstavu je režirao Aleksandara Nikolić, horom, orkestrom i ansamblom Opere NP dirigovaće Đorđe Pavlović, a koreografiju potpisuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Aleksandar Ilić.

U NP kažu da je ova premijera doprinos vraćanju i negovanju domaćih opera na repertoaru Nacionalnog teatra, a ima i mišljenja da bi "Melanholični snovi grofa Save Vladislavića" mogli da konkurišu i za status srpskog nacionalnog operskog dela. Božić je ovu operu završio 2006, a prema rečima dirigenta Đorđa Pavlovića, priča o njegovom postavljanju na opersku scenu počela je u vreme mandata prethodnog v. d. direktora Opere Jelene Vlahović, koja je u podeli za jednu od glavnih rola u ovoj predstavi.

Grof Sava Vladislavić je istorijska ličnost - bio je diplomata na dvoru cara Petra Prvog i carice Katarine Prve. Jovan Dučić u knjizi o ovom "Srbinu diplomati na ruskom dvoru" i osnivaču ruske obaveštajne službe kaže da je "za četvrtinu stoleća bio umešan u sve važne događaje u Rusiji" - zaključenje vojnog saveta sa Moldavijom, mir sa turskim sultanom, konkordat sa papom, prvo razgraničenje Rusije sa Kinom, u kojoj je njegovom zaslugom, kako se veruje, sagrađena prva pravoslavna crkva. Dučić posebno naglašava da je grof Sava Vladislavić "prvi Srbin koji je još na isteku tamnog 17. stoleća zadobio pravoslavnu Rusiju i lično cara Petra Velikog za oslobađanje srpstva i Balkana".

Svetislav Božić objašnjava da je "istorijski sloj priče premešten u san", a da "činjenice govore kroz anesteziran bol, što je jedan od mogućih načina da se prag života ospolji i okrene ka onim zvezdama na kojima nema jecaja, škrguta i nevolje upletenosti u nerazgovetnu dnevnost".

Aleksandar Nikolić najavio je da ovom režijom želi da operu izdigne iznad ustaljenog melodramskog okvira i da joj vrati jedno od njenih glavnih izvornih svojstava - revolucionarnost i ozbiljan politički i društveni angažman. Nikolić kaže da "libreto i muzika Božićeve opere ostavljaju takav prostor i da mogu da ponude odgovore na pitanja zašto ovi snovi nisu veseli i zbog čega godinama sanjamo košmare". On je posebno istakao važnu ulogu hora, koji tumači ulogu naroda kroz razne epohe i zapravo je glavni protagonista "Snoviđenja grofa Save Vladislavića".

- Kroz melanholične snove ovog velikog čoveka, vođene kompozitorovom idejom, ispričana je priča o usponima i padovima jednog naroda, njegovom heroizmu i zajedništvu, ali i manama i samoobmanama - rekao je Nikolić za sajt NP.

Ceo umetnički tim u ovoj predstavi, na konferenciji za novinare na kojoj je u NP najavljena premijera, ustvrdio je da je rad na Božićevoj operi bio veliki umetnički izazov, ali i da će izazov biti i za publiku da prihvati ovakvo savremeno delo sa velikim brojem izvođača, uključujući i važnu ulogu baleta.

Podela

Na premijeri i prvoj reprizi 6. marta glavne uloge pevaju: Ivan Tomašev (grof Sava), Marko Kalajanović (Nikola Tesla), Sanja Kerkez (Elen, Muza, Bela golubica), Jadranka Jovanović (Despotica, Anđeo iskušenja) i Nenad Čiča (Vladar, mladi Tesla). Kostimografkinja je Katarina Grčić Nikolić,  a scenograf Boris Maksimović. Uprava NP posebno je ponosna i što su svi kostimi i dekor izrađeni u radionicama ove umetničke kuće

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.