Martinez prvi dobitnik Markesove nagrade

Izvor: SEEcult.org, 23.Nov.2014, 03:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Martinez prvi dobitnik Markesove nagrade

Argentinski pisac Giljermo Martinez prvi je dobitnik književne nagrade “Gabrijel Garsija Markes” za kratku priču, ustanovlјene u Kolumbiji u čast slavnog kolumbijskog pisca i nobelovca koji je preminuo u aprilu ove godine.

Novoustanovljena nagrada dodeljena je Martinezu za knjigu pripovedaka “A repugnant happiness” (Una felicidad repulsiva).

Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos uručio je Martinezu nagradu vrednu 100.000 dolara, a ceremoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << u Bogoti prisustvovao je i španski ministar inostranih poslova Hoze Manuel-Garsija Margalo, koji je u zvaničnoj poseti Kolumbiji.

Santos je istakao da Martinez zauzima značajno mesto među latinoamerčkim piscima XXI veka.

Martinezova dela, kako je najavljeno, od sada će biti sastavni deo knjižnog fonda svih biblioteka u Kolumbiji.

Martinez je rođen 1962. u Argentini. Doktorat iz matematike odbranio je u Buenos Ajresu, a postdoktorske studije završio je u Oksfordu.

Dobitnik je književne nagrade Planeta za roman “Neprimetni zločini” (Crimenes Imperceptibles), bestseler o serijskim ubistvima i paralelama sa matematičkim teoremama, koji je preveden na 37 jezika, a objavljen je i na srpskom, u izdanju Lagune.

Prema tom romanu španski reditelj Aleks de la Iglesia snimio je film “Oksfordska ubistva”, s Džonom Hartom i Ilajom Vudom u glavnim ulogama.

Martinez je autor i knjiga “Vast Hell”, "Regarding Roderer”, “The Woman of the Master”…

Za prvu nagradu “Gabrijel Garsija Markes” nominovano je bilo 125 književnih dela sa španskog govornog područja.

Slavni Markes, najpoznatiji po romanu “Sto godina samoće”, bio je i majstor kratke priče.

Markes je preminuo u aprilu u Meksiko Sitiju u 87. godini. Počast su mu odali predsednici država, pisci, pop zvezde… “Hiljadu godina samoće i tuge zbog smrti najvećeg Kolumbijca svih vremena. Takav gigant nikada ne umire”, poručio je tada kolumbijski predsednik Santos, a američki predsednik Barak Obama naveo je da je svet izgubio “jednog od najvećih pisaca vizionara”.

B. Rakočević / SEEcult.org

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Martinez dobitnik Markesove nagrade

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Nov.2014

BOGOTA - Giljermo Martinez, argentinski pisac i matematičar, prvi je dobitnik nagrade za kratku priču "Gabrijel Garsija Markes", ustanovljene u Kolumbiji u čast slavnog nobelovca, samo sedam mjeseci nakon njegove smrti...Knjiga pripovjedaka "A repugnant happiness" omogućila je Martinezu da postane...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.