Ljubomiru Simoviću uručena nagrada Dositej Obradović

Izvor: RTS, 21.Feb.2017, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubomiru Simoviću uručena nagrada "Dositej Obradović"

Akademiku, pesniku i esejisti Ljubomiru Simoviću uručena je nagrada "Dositej Obradović" za životno delo.
Nagradu za svestrani doprinos u svim naučnim i umetničkim disciplinama dodeljuje Zadužbina "Dositej Obradović" uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Narodne banke Srbije. Ceremonija uručenja održana je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

U obrazloženju žirija navedeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da Simovićeva umetnička visina podržava i dositejevsko nastojanje za opstanak i napredak srpskog naroda.
Uručujući nagradu predsednik Upravnog odbora "Dositejeve zadužbine" Dušan Ivanić rekao je da ne postoji niko ko bi bolje oslikavao Dositejeve poruke "slobodno rasuđivati, slobodno misliti i slobodno suditi".
Po uručenju nagrade Simović je rekao da Dositej u mnoštvu pisaca kod njega zauzima posebno mesto, između ostalog, zbog njegove aktuelnosti i želje da Srbiju približi porodici evropskih prosvećenih naroda.
"Nikoga slepo ne slušaj, sve proveravaj. Ima li danas aktuelnije poruke od ove i može li ona do nas da dopre znajući koliki su tiraži knjiga u Srbiji", upitao je Simović.
Laureat je uputio poruku, koja bi mogla da bude i odgovor na pitanje koje je postavio.
"Isključi radio, isključi televizor, ostavi novine koje nisi do kraja pročitao, sedi pod drvo i čitaj Dositejeve knjige", rekao je Simović.
Ceremonija uručenja nagrade počela je izvođenjem nekadašnje himne Srbije "Vostani Serbie" čije reči je na pisao Dostej Obradović.
Na kraju svečanosti izvedena je kompozicija "U mraku" na stihove Ljubomora Simovića iz drame "Hasanaginica".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ljubomiru Simoviću uručena Dositejeva nagrada

Izvor: Beta, 21.Feb.2017

Akademiku, pesniku i esejisti Ljubomiru Simoviću večeras je uručuna nagrada "Dositej Obradović" za životno delo. Nagradu za svestrani doprinos u svim naučnim i umetničkim disciplinama dodeljuje Zadužbina "Dositej Obradović" uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Narodne banke Srbije....

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.