Lav Lukić - najbolji mladi pesnik

Izvor: RTS, 30.Maj.2016, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lav Lukić - najbolji mladi pesnik

Sa samo 11 godina Lav Lukić ima zavidnu pesničku biografiju. Do sada je osvojio više od stotinu literarnih nagrada i pohvala, a "Veliko spremanje" je njegova prva knjiga. Lav je član najuspešnije literarne sekcije u Srbiji, najbolji mladi pesnik u Beogradu i regionu.
Sa tri godine naučio je da čita ćirilicu, a sa četiri latinicu. Tada je napisao i prve stihove. Voli humoristične knjige i staroslovensku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mitologiju, ali i domaće pisce za decu koji ga podržavaju na pesničkom putu.

"Uglavnom pratim događaje oko sebe. Ako napišem neku ljubavnu pesmu, ja gledam šta se dešava oko mene, neki zaljubljeni par. Nekad su to prosto i neka moja iskustva. Naravno, nekad to može da bude i više događaja koji su se isprepletali meni u mislima i neki moji problemi koje pokušavam nekako pesnički da savladam", kaže Lav Lukić.
Uživa da rešava zagonetke i probleme. Osvaja nagrade i iz matematike i fizike. Uči engleski i nemački. Igra tenis, košarku. Svira gitaru i slika. Skroman je i pomaže drugarima u meri u kojoj oni to žele. Kažu mu da previše uči i da bi trebalo da bude opušteniji.
"I pisanje je jedna vrsta igre i opuštanje. Ja se tada igram sa svojim mislima i tada mogu da radim što nikada ni u jednom drugom obliku. U pisanju mogu da radim što god poželim. Ne znam. Mogu da budem i ubica, pošto ni Agata Kristi nije ubijala da bi napisala krimi roman", navodi mladi pesnik.
Aleksandra Drakulić, profesorka srpskog jezika i rukovodilac literarne sekcije OŠ "Nikola Tesla" smatra da je upornost najvažnija Lavova osobina.
"Lav izuzetno mnogo čita i moje je uživanje što mogu da radim sa takvim učenikom koji je istovremeno izuzetno poseban i po tome što je svoje talente pustio da se oni razvijaju, dao im je krila i čeka kuda će ga ti talenti odvesti", naglašava Drakulićeva.
Njegovi stihovi to najbolje kazuju.
Ne govorite mi zato da stanem.
Nisam jurio i nisam smotan.
Sa zvezdom plavom igram valcer.
Muzika traje, na ples sam pozvan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.