Kuran stariji od Muhameda?

Izvor: Akter, 31.Avg.2015, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuran stariji od Muhameda?

Analiza fragmenta Kurana donesenog u Veliku Britaniju 1920. godina pokazala da je dokument star između 1448. i 1371. godine, tekst je pisan starim arapskim pismom na pergamentu napravljenim od životinjske kože, A stranice sadrže delove poglavlja od 18 do 20, koje je mogao pisati neko ko poznaje proroka Muhameda, piše Dejli mejl.

Analiza je urađena metodom radioaktivnog uglja, a kuran je bio vezan unutar drugog Kurana iz sedmog stoleća, dodaje list.

Eksperti Oksford utvrdili >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << su da se radi o najstarijem kuranu na svetu.

Otkriće je značajno i zato jer se u ranim danima islama Kuran učio napamet i tako prenosio s generacije na generaciju.

Sada nekoliko istoričara smatra da je pergament stariji od proroka Muhameda, prenosi list.

Veruje se da je ‘Birminghamski kuran’ napisan između 568 i 645 godine, a prema verovanju Muhamed je živeo u to vreme, između 570 i 632. godine.

‘Ovo otkriće daje osnove onima koji veruju da su Muhamed i njegovi sledbenici koristili tekst koji je već postojao, kako bi ga oblikovali za svoje političke i teološke

ciljeve’, smatra Kit Smal sa Univerzitat Oksford.

Veruje se da je prorok Muhamed primao poruke od alaha između 610 i 632. godine. Osnovao je veru poslije 610. godine, a prva muslimanska zajednica formirana je u Saudijskoj Arabiji, u Medini 622. godine.

U to vreme kuran se učio napamet, dok Muhamedov naslednik Kalifa Abu Bakr nije naredio da se sva učenja zapišu.

Tek godine 650. dovršeni su svi upisi, pod vođstvom Kalife Osmana.

Današnji kuran je, prema predanju, isti tekst koji je napisan u vreme Osmana.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.