Krunski dokaz

Izvor: SEEcult.org, 11.Feb.2016, 04:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krunski dokaz

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović, čiju smenu traži na hiljade kulturnih radnika zbog relativizovanja značaja antifašizma, ponovo je u žiži javnosti zbog fotografije koju je otkrio nedeljnik “Novosti” u časopisu “Nezavisna Država Hrvatska”, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP).

Hasanbegović je odbacio te navode kao neosnovane i ocenio da je reč o provokaciji, a kako su preneli hrvatski mediji, dobio je u međuvremenu i podršku premijera Tihomira >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Oreškovića, koji je uveren da je ministar kulture antifašista.

“Novosti” objavljuju u novom broju na naslovnoj strani fotografiju Hasanbegovića koji pozira u društvu istomišljenika sa ustaškom kapom. U tekstu pod naslovom “Tačka na U”, “Novosti” navode da je ministar svojevremeno i pisao za časopis “NDH” članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Povodom tvrdnje Hasanbegovića da je reč o podvali, glavni urednik “Novosti” Ivica Đikić izjavio je da je fotografija autentična i da svako može da proveri da li je neko na njoj intervenisao u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci.

Đikić ne zna kada je fotografija snimlјena, ali navodi da je objavlјena 1996. i da Hasanbegović na njoj ima ustašku kapu. “Novosti” će, kako je najavio, objaviti i integralne tekstove koje je Hasanbegović objavlјivao u časopisu “NDH”.

Hasanbegović je rekao da je sporna fotografija “objavlјena u nedelјniku ‘Novosti’, glasilu Srpskog narodnog veća, na kojoj je i laiku vidlјiva naknadna intervencija”.

“Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me žele lјudski i moralno diskreditovati, ali i politički likvidirati", izjavio je Hasanbegović za N1.

Prema njegovim rečima, snimlјena je 1993. godine na splitskoj rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, jedinice u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. “Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te jedinice i delove njihove službene odeće. Podsećam, reč je o jedinici čijim su poginulim pripadnicima pre nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Baldasar otkrili spomenik. Sve ostalo su insinuacije koje nemam nameru da komentarišem”, izjavio je Hasanbegović.

Prema navodima “Novosti”, Hasanbegović je u listu posvećenom "pridržavanju nauci i delu Ante Pavelića" i negiranju zločina NDH napisao 90-ih najmanje dva teksta, veličao ustaški pokret i slikao se sa ličnostima kao što su Mladen Švarc, Velimir Bujanec i Pavelićev  Srećko Pšeničnik. List “NDH” je i uređivao tih godina Pšeničnik, koji je bio i predsednik HOP-a.

Hasanbegović je, prema navodima “Novosti”, naveden kao saradnik i u impresumu lista “NDH” od aprila do novembra 1996, ali se kao autor pojavlјuje već od februara i prvog broja.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković rekao je da je Hasanbegović "ubeđeni antifašista" i da su komentari o njemu izvučeni iz konteksta. "Gospodin Hasanbegović je uvereni antifašista i istoričar, čovek koji je vrlo sposoban. I mislim da će biti sjajan ministar kulture", naglasio je novi hrvatski premijer.

Hasanbegović se još kao kandidat za ministra kulture našao u žiži javnosti zbog izjava da je antifašizam floskula, a njegovu smenu zatražilo je i više od 3.500 umetnika, kulturnih radnika i drugih potpisnika peticije koju je pokrenula inicijativa Kulturrnjaci 2016.

Potpisnici tog apela, čije potpisivanje još traje, smatraju da je Hasanbegović pretnja za kulturu, s obzirom na ekstremne političke stavove i izostanak stručnosti i poznavanja resora kulture.

Smenu ministra kulture zatražio je i Centar “Simon Vizental”, čiji je direktor Efraim Zurof nazvao Hasanbegovića fašistom, izražavajući šokiranost njegovim imenovanjem

Zurof je apelovao na hrvatsku vladu da zameni Hasanbegovića osobom prikladnjom za vođenje Ministarstva kulture, koja će doneti čast i poštenje, umesto da sramoti zemlju pred celim svetom.

"Šokirani smo postupcima i izjavama novoizabranog hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, zbog kojeg su zabrinuti brojni hrvatski građani", naveo je Centar “Simon Vizental”, dodajući da Hasanbegović slepo odbija da prepozna genocidnu prirodu ustaškog režima, a prezire hrabre hrvatske antifašiste koji su se protiv njega borili.

“Ovo je apsolutna revizija istorija Drugog svetskog rata i holokausta bez ikakve podloge. To je nečuveno i apsolutno neprihvatljivo", navodi je Zurof.

Smenu Hasanbegovića traži i Antifašistička liga Hrvatske, ali i neprofitni mediji koji smatraju da prvi potezi ministra kulture predstavljaju udar na slobodu govora, novinarsku  profesiju, medijski pluralizam i ljudska prava.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.