Književnica Soe Valdes gošća Beograda

Izvor: Akter, 01.Avg.2014, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Književnica Soe Valdes gošća Beograda

Špansko francuska književnica Soe Valdes, čija su dela prevedena na više od 30 jezika, biće specijalna gošća Beograda i u septembru će posetiti srpsku prestonicu, najavila je Laguna

Od 17. septembra autorka čija dela nailaze na izvanredan prijem kod kritičara i čitalaca širom sveta, predstaviće svoj književni rad čitaocima iz Srbije.

U izdanju Lagune do sada je u Srbiji objavljen njen roman "Žena koja plače" o fatalnoj ljubavi Pabla Pikasa i Dore Mar, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << o samoći i onima koji imaju veru u umetnost i strast koja nema granice.

Tok priče o Pikasu i Dori Mar isprepleten je "dnevnikom“ iz života same autorke Valdes, a taj autobiografski ton propraćen je epizodama iz njenog života pod Kastrom i u egzilu.

Valdes (55) je rođena u Havani. Filolog po struci, između 1983. i 1988. godine radila je pri Unesku i u Odeljenju za kulturu kubanske misije u Parizu. Na Kubu se vraća 1988.godine i učestvuje u slikarskom pokretu u Havani.

Objavila je pet pesničkih zbirki i dvadeset dva romana, među kojima su „Te di la vida entera“ („Dala sam ti život ceo“), finalista Nagrade Planeta 1996; „Lobas de mar“ („Morske vučice“), Nagrada za roman „Fernando Lara“ 2003; „La eternidad del instante“ („Večnost trenutka“), Nagrada grada Torevjeha 2004; „Bailar con la vida“ („Ples sa životom“), 2006; „La cazadora de astros“ („Žena koja lovi zvezde“), 2007; „La fičión Fidel“ („Fikcija Fidel“) 2008. i „El todo cotidiano“ („Svakodnevna svekolikost“), 2010.

Objavila je i četiri zbirke priča, kao i dve knjige za decu. Živi u Parizu, ima špansko i francusko državljanstvo. Francuska joj je dodelila Orden viteza umetnost i književnost, dodeljena joj je titula počasnog doktora nauka Univerziteta Valonsijen u Francuskoj i Velika zlatna medalja (Grande Medaille de Vermeil) grada Pariza za doprinos ljudskim pravima i za blistavu književnu karijeru.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.