Knjige za zaljubljene devojčice i dečake

Izvor: RTS, 14.Feb.2016, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjige za zaljubljene devojčice i dečake

U školi postoje razni predmeti, a onaj najvažniji predmet o ljubavi i zaljubljivanju, pa samim tim i udžbenik za njega ne postoji, kaže aforističar Bojan Ljubenović. Jedan od razloga zašto je napisao knjige za zaljubljene devojčice i dečake je i taj što se izdavači uglavnom opredeljuju za licencna izdanja, a ne za autentičnu knjigu sa ovog prostora.
Ove knjige su duhoviti romani, a ne priručnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže Bojan Ljubenović. Junaci se prvi put zaljubljuju, na njihovom primeru mladi čitaoci mogu da uče kako da vole, da se udvaraju, šta je ljubavno pismo, kako se pati i da prva ljubav nije jedina.

Takođe i da se upute u to da su pre njih i drugi bili zaljubljeni, recimo njihovi strip junaci ali i veliki istorijski heroji. Ljubavne zgode ilustrovali su Tihomir Čelanović i Mijat Mijatović.
"Ne samo što će ih nasmejati nego što će im i pomoći da shvate šta je to ljubav, da je to nešto lepo, da se toga ne treba plašiti, da se to svakome dešava, da nije strašno ako nekome priznaš da ga voliš, ni to da ti neko kaže da te voli, da nije strašno da ti neko kaže da te ne voli. Prosto želeo sam na taj način da svima približim ljubav i da prosto još jednom podsetim sve da ništa lepše na svetu nema od ljubavi", kaže autor knjiga Bojan Ljubenović.
S obzirom na to da je od prve ljubavi udaljen godinama, Bojan Ljubenović plašio se da njegovo predočavanje te ljubavi možda neće odgovarati današnjim generacijama.
Prvi test položio je kod svoje dece.
"Ja imam dečaka i devojčicu. Njima sam postavljao raznorazna pitanja, njima sam dao prve tekstove na čitanje i ako bih primetio da im se to dopada, da se smejulje, da ih je knjiga, što se kaže žargonski, uhvatila pod svoje, onda bih znao da sam na pravom putu", kaže Ljubenović.
Autor kaže da veruje da je ljubav ista oduvek, da je savremeno doba pokvarilo neke druge vrednosti a da materijalno, koje nas okružuje i o kojem svakodnevno slušamo ili ga gledamo, pravu, iskonsku, prvu ljubav, koja je u srcu, još nije ugrozilo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.