Knjige – putovanja

Izvor: Vostok.rs, 19.Apr.2014, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjige – putovanja

19.04.2014. -

Vrlo često, posebno kad je ružno vreme, poželiš da odeš u tople krajeve, u druge zemlje. Ili, jednostavno, na odmor, ali posao, i Bog zna šta sve ne, ti ne daju. Kako izaći iz te situacije? Otvoriti odgovarajuću knjigu, legneš na kauč i prelaziš stotine i hiljade kilometara. I ne moraju da se čitaju turistički vodiči o egzotičnim zemljama ili razgledaju fotografije iz nekog časopisa o turizmu. Može da se uzme dobar roman i utone u putničku atmosferu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Na putovanjima se često dešava nešto neobično i takva putovanja se dugo pamte. Poznati humorista Mark Tven je odlučio da celu knjigu posveti takvim putovanjima: čitajte „Naivčine na putovanju“. Autor opisuje putovanje iz SAD u Palestinu, preko Marseja i Pariza, Sicilije i Grčke, sa posetom Odesi i Sevastopolju. „To je samo priča o veselom putovanju, ali i ona ima svoj cilj: da pokaže čitaocu kako bi on video Evropu i Istok, ako bi ih video svojim očima, a ne očima onih koji su tamo bili pre njega“, tako svoje delo opisuje autor.

Ako želite avanture, možete otići na Haiti. „Ekspedicija Kon Tiki“ Tora Hejerdala govori o jednom od najneobičnijih putovanja u svetskoj istoriji: tromesečnom splavarenju iz Perua u Polineziju, u kom je učestvovao i sam autor – istraživač, naučnik-antropolog, veliki ljubitelj avantura.

Ako tražite istočni sredozemni šarm, onda savetujem da uplovite u sočnu prozu turskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Orhana Pamuka. „Istanbul“ – to je roman memoarskog tipa o predivnom, prema mišljenju samog autora, gradu na zemlju – Istanbulu. Pisac priča o istoriji grada, upoznaje nas sa njegovim stanovnicima, pokazuje džamije i gradske sokake, osmanske vile i, naravno, more.

Ako vam je dosta radoznalosti, možete pročitati „Zaboravljeno kraljevstvo“ pisca-putnika, ruskog emigranta Petra Gularta. U svojoj knjizi je opisao život kineskog grada Lijiang 40-h godina, koji se nalazi u južnoj Kini, u bivšem kraljevstvu naroda Naksi. Knjige su napisane na engleskom jeziku i dostupne širokom čitalačkom krugu.

Iz Kine prelazimo u Indiju: književni specijalista za ovu zemlju – Radjard Kipling, autor „Knjige o džungli“. U romanu „Kim“ opisuje putovanje dečaka-špijuna u nekoliko oblika po šarolikoj Indiji:on je čas Evropljanin, čas Indus, čas musliman, čas siromah, čas aristokrata.

Francuz Mišel Uelbek je pokušao da otkrije unutrašnjost turističkog Tajlanda, često amoralnog, ciničnog, sa devojkama za provod, seks-turizmom, egzistencijalnom tugom i opasnim avanturama. Kažu, da svi koji idu u Tajland, treba da pročitaju „Platformu“.

Japan se dobro istražuje sa romanom Jasunari Kavabate „Snežna zemlja“, gde je ljubavna linija predstavljena snežnim dekoracijama ostrva Honšu. Ispod spoljašnje japanske uzdržanosti se kriju ozbiljne strasti. Međutim, ta crta japanskog karaktera je Evropljanima već poznata.

Da bi dodirnuli Kolumbiju pomoći će vam čarobna džungla „Sto godina samoće“ Gabrijela Garsije Markesa. Celokupna fabula romana se odvija u gradu Makondo, gde živi nekoliko generacija roda Buendija. Istorijski događaji u Kolumbiji – građanski rat između političkih partija, ubistvo radnika na plantažama banana i još mnogo toga je ispričano u ovoj tužnoj priči samoće.

Roman Džona Maksvela Kucija „Sramota“ nam priča o životu južne Afrike. U romanu se govori o životu profesora književnosti, koji je isteran iz Kejptaunskog univerziteta i primoran je da preživljava konflikt civilizacije i ropstva. Kuci je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2003. godine.

Ljubitelje dugog čitanja čeka „Uliks“ Džemsa Džojsa. Na devet stotina stanica romana je ispričan samo jedan dan iz života Leopolda Bluma, koji on provodi u izdavaštvu, gradskim kafićima, na sahranama, u porodilištu. Putovanje po Dablinu se razrasta do svetskih razmera, a fabula romana otvoreno i skriveno podseća na „Odiseju“ Homera, veliki ep, posvećen putovanju.

Spisak može da ide u beskonačnost: Samerset Mom „Mesec i stoparac“ (Haiti), Hemingvej „Starac i more“ (Kuba), Sibil Bedford „Meksička odiseja“ (Meksiko), Brus Čatvin „Putevi pesama“ (Australija), Teofil Gotje „Putovanje u Rusiju“, Volfgang Bušer „Berlin-Moskva“. U principu, sa knjigama možete putovati kud vam duša poželi.

Marija Fjodorova,

Izvor: Glas Rusije, foto: Golos Rossii    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.