Izvor: B92, 21.Okt.2014, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga diskretne matematike Enesa Halilovića

Zid kao fenomen istorije i zid saznanja kao preokupacija filozofije nalaze se u središtu pesničke igre Enesa Halilovića. Autork je u svom delu "Zidovi - knjiga diskretne matematike" (izdavač Albatros plus) osmislio čvrstu celinu, prikazao je po principu subdivizije i dodirnuo etiologiju, logiku, filozofiju, istoriju, religiju i transcendentalnu estetiku.

Ova knjiga je izazov kojim je više posebnih fenomena krenulo ka opštem i formiralo objekt jedinstvenog doživljaja koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potvrđuje da se sve staze saznanja primiču jednoj tački. Halilović istražuje paradoks, predmetnost i prorodu pojava, ali ostaje veran estetskom i naglašava zapitanost nad pojmovima, zakonitostima i odnosima.. Zagledan u vreme, sa filozofskim opservacijama, primaknut eshatologiji, Halilović nosi univerzalni civilizacijski memorabilis i uzbudljivom pesničkom igrom osvetljava neistražena polja na kojima se susreću gnosis i poezija.

Enes Halilović je pripovedač, pesnik, dramski pisac, novinar, ekonomista i pravnik. Rođen je 5. marta 1977. godine u Novom Pazaru. Osnovao je novinsku agenciju Sanapress, književni časopis Sent i časopis za književni intervju Eckermann.

Poezija: Srednje slovo, Bludni parip, Listovi na vodi, Pesme iz bolesti i zdravlja. Proza: Potomci odbijenih prosaca, Kapilarne pojave. Drame: In vivo, Kemet.

Prevođen na engleski, njemački, španski, francuski, poljski, rumunski, ukrajinski, mađarski, slovenački, letonski, albanski i makedonski jezik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.