Knez Lazar u despotovoj tvrđavi

Izvor: Politika, 01.Jul.2015, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knez Lazar u despotovoj tvrđavi

„Teatar u tvrđavi” 6. jula u Smederevskoj tvrđavi otvara predstava „Duge noći i crne zastave” nastala po romanu Dejana Stojiljkovića

Smederevo – U nekadašnjem letnjikovcu Obrenovića, vili „Zlatni breg” u Smederevu, juče je predstavljen program drugog pozorišnog festivala „Teatar u tvrđavi” koji se pod sloganom „ Kretanje” održava od 6. do 11. jula.

Smederevska tvrđava gde se festival održava je prostor izuzetnih šansi, a nekadašnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prestonica Srbije zavređuje da postane prestonica srpske kulture, rekao je Radoslav Pavlović, pisac i predsednik Organizacionog odbora festivala, govoreći o teatarskim mogućnostima drevnog zdanja na Dunavu.

Festival će otvoriti predstava „Duge noći i crne zastave”, prva festivalska produkcija koja će se premijerno izvesti na letnjoj pozornici Malog grada, nekadašnjeg dvora Đurađa Brankovića. Reč je o koprodukciji Narodnog pozorišta iz Niša, Šabačkog pozorišta i grada Smedereva, a komad je rađen po romanu Dejana Stojiljkovića, pisca mlađe generacije. U ovom pseudo-istorijskom romanu sa elementima fantastike Stojiljković je okupio imena poznata iz srpske srednjovekovne istorije, likove turskih osvajača, ali i mitske ličnosti. Tu su knez Lazar i kneginja Milica, njihova kći Olivera i sin Stefan, Ivan Kosančić, Milan Toplica, Miloš Obilić... Našlo se mesta i za Vuka Brankovića i kraljevića Marka, potom braću Musiće, Stefana i Lazara, kao i turske velikaše Murata i sina mu Bajazita. Dramatizaciju ovog dela zajedno su priredili autor i Ivan Velisavljević, a uloge tumače glumci iz Šapca i Niša, pod vođstvom Zorana Karajića, u ulozi kneza Lazara.

Ova predstava, na neki svoj način, ali ne preambiciozno, treba da kaže nešto novo o našem mitu, koliko je zanimljiv i koliko ima potencijala za povezivanje nekih današnjih pitanja sa prošlošću, rekao je reditelj Ivan Vuković, dodajući da su se u predstavi „igrali sa istorijom pokušavajući da naprave jedno uzbudljivo scensko delo, pritom stalno razmišljajući šta bi zidovi tvrđave rekli kada bi mogli da pričaju”.

Plakat za predstavu „Duge noći i crne zastave” (Foto „Teatar u tvrđavi”)

Druge festivalske večeri, 7. jula, na repertoaru je Šekspirov „San letnje noći” u izvođenju Pozorišta „Boško Buha” iz Beograda, sa Nebojšom Glogovcem u glavnoj ulozi Oberona. Prvi put na „Teatru u tvrđavi”, u sredu 8. jula, biće izveden jedan mjuzikl koji je komponovao Momčilo Bajagić Bajaga, reč je o delu „Ženidba i udadba” Jovana Sterije Popovića, a postavljen je u Pozorištu na Terazijama u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića. U jednoj od glavnih uloga je glumica Ljiljana Stjepanović. Narodno pozorište iz Leskovca, u četvrtak 9. jula, odigraće Čehovljevog „Galeba”, a za izvedbu ovog komada Radoslav Pavlović kaže da „u svojoj dugoj profesionalnoj karijeri nije gledao tako snažnu, uzbudljivu predstavu, punu osećanja, besa, tuge, nostalgije...”

U petak 10. jula „Buha” će izvesti svoju drugu predstavu na ovogodišnjem festivalu, „39 stepenika” Patrika Barloua. Komad je nastao na osnovu romana Džona Bekena i filma Alfreda Hičkoka. Predstavu je režirao Vladimir Aleksić, a glavne uloge igraju: Viktor Savić, Anastasija Mandić, Andrija Milošević i Goran Jevtić, koji zajedno tumače četrdesetak različitih likova, a od svega nekoliko rekvizita formiraju mnogobrojne prostore, predmete i situacije.

Festivalska koprodukcija „Crne noći i duge zastave” naći će se i reprizno u završnici festivala u subotu 11. jula, a „Teatar u tvrđavi” završiće se koncertom rok grupe Generacija 5. Iste večeri biće dodeljene festivalske nagrade: za najbolju predstavu, najbolje glumačko ostvarenje i mladu nadu.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.