Kinoteka: Lista 100 NAJBOLJIH SRPSKIH FILMOVA, maraton erotskog filma...

Izvor: Blic, 07.Maj.2016, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinoteka: Lista 100 NAJBOLJIH SRPSKIH FILMOVA, maraton erotskog filma...

Jugoslovenska kinoteka će u ovoj godini, kada se proslavlja 120 godina od prve bioskopske projekcije u našoj zemlji, sprovesti projekat - izbor 100 najboljih srpskih filmova svih vremena, od "Karađorđa", pa do onih ostvarenja koja su trenutno na bioskopskom repertoaru.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je da će profesionalci - od producenata, reditelja, kompozitora, glumaca, scenografa do teoretičara i kritičara filma odabrati najbolje filmove i ta lista biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << objavljena 28. decembra na dan prve bioskopske projekcije u svetu.

Nakon toga će, kako je precizirao Pantelić, ti filmovi biti proglašeni kulturnim dobrom od izuzetog značaja.

Pantelić je rekao da je Kinoteka dogovorila sa svim prikazivačima u Beogradu da 6. juna, kada je 1896. godine održana prva filmska projekcija u Beogradu, pred svaku bioskopsku projekciju svaki posetilac "bude u prilici da pogleda ono što su naši preci pre 120 godina mogli da vide u kafani "Zlatni krst" na Terazijama" - desetominutni filmski materijal braće Limijer.

Direktor Kinoteke najavio je da će do kraja meseca ta institucija dobiti i novi sajt, a novitet u programu je i filmski maraton.

Prvi maraton naslovljen "Erotika na filmu" biće održan 14. i 15. maja, za kada je Pantelić najavio 36 sati filmskih projekcija bez prestanka, a na programu će se naći, na primer "Prvi filmski poljubac" (SAD) iz 1986. godine, ali i jugoslovenski "Maškarada" Boštjana Hladnika iz 1971. godine.

Ovog meseca Kinoteka kreće sa još jednim novim programom pod nazivom "Moj izbor", a prvi koji će predstaviti svojih 10 omiljenih filmova biće prof. Nebojša Pajkić.

Kinoteka je juče krenula sa jutarnjim projekcijama od 10:30, a tu su i projekcije od 13 i 15:30.

Pantelić je rekao da će se potrudeti da u bioskop vrate kvalitetne srpske filmove koji se zbog konkurencije u velikim bioskopskim salama prerano povlače sa repertoara, kao što je "Vlažnost" Nikole Ljuce.

Prostor će se pružiti i kvalitetnim inostranim filmovima koji nakon premijera na festivalima ne ulaze u distribuciju, jer nisu "dovoljno komercijalni".

Muzej Kinoteke nastavlja svoje cikluse, poput "Velikana svetskog filma", zatim biće predstavljeni crnogorski kratki filmovi, u okviru festivala "Beldocs" biće upriličena retrospektiva filmova Roberta Flaertija, kao i izbor bugarskih dokumentaraca.

Upravnik Muzeja Kinoteke Marjan Vujović najavio je i filmove koji su dobili nagradu "Goja" za najbolju muziku, kao i programe "Muzika na filmu", "Brutalnost na filmu" i "Festival indonežanskog filma".

U septembru, prema Pantelićevim rečima, počeće da izlazi časopis "Kinoteka", a već pripremaju program za narednu godinu koja će biti posvećena čuvenom glumcu Svetislavu Ivanu Petroviću (1894-1962).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.