Karikature i sloboda izražavanja u Francuskom institutu

Izvor: Blic, 10.Feb.2016, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karikature i sloboda izražavanja u Francuskom institutu

Program pod nazivom “Crteži na slobodi“ obuhvata više događaja, a započeće u sredu, 17. februara, izložbom i crtanjem uživo karikatura u Francuskom institutu.

Pedesetak karikatura iz štampanih medija ilustruje način na koji je sloboda izražavanja prisutna danas na svim kontinentima, a na ovoj izložbi će biti predstavljene i karikature švajcarskog umetnika Bariga.

Izložba će biti otvorena u 18 sati, a Zograf i umetnici iz Udruženja strip crtača Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << crtaće uživo tokom celog dana tog 17. februara karikature koje oslikavaju našu aktuelnost. Njihovi radovi naći će se potom na postavci, koja će biti otvorena do 19. marta.

Iz Francuskog instituta podsećaju da umetnost karikature postoji od davnina. Kolevka joj je Antička Grčka i Rim, o čemu svedoče grafiti u Pompejama i Herkulanumu.

“Karikatura je veoma prisutna i na unutrašnjim i spoljnim reljefima srednjevekovnih crkava. Revolucija će zatim omogućiti eksploziju crtane karikature. Afera Drajfus biće takođe jedan period intenzivne komunikacije putem karikature a događaji maja 68. će je pretvoriti u pravo sredstvo emancipacije koje ide do provokacije”, navodi se u saopštenju te ustanove.

Karikatura je jedan od najjačih simbola slobode izražavanja. Izražava suprotan i humorističan stav, kritikuje, podvlači, pojačava. Podstiče razmišljanje a ujedno najčešće izaziva osmeh na licu a ponekad i pravi smeh. Može takođe i da šokira.

“Sedmog januara 2015. godine, napad na redakciju Šarli Ebdo koji je izazvao smrt dvanaest osoba a među njima pet najvećih francuskih karikaturista, nagoni nas na razmišljanje. Nekoliko dana posle napada, milioni Francuza izašli su na ulice kako bi izrazili svoju privrženost slobodi izražavanja. Daleko od toga da su svi oni bili čitaoci tog nedeljnika i da su se svi slagali sa stavovima redakcije ili sa njenim oštrim humorom. No, pravo redakcije na slobodno izražavanje, kao i pravo na postojanje, bilo je, i ostaje, neotuđivo i bezuslovno”, ističu iz Francuskog instituta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.