Kao da su devedesete

Izvor: SEEcult.org, 10.Feb.2016, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kao da su devedesete

Crna komedija Gorana Markovića “Govorna mana”, koju je on i režirao, a aluzija je na diktatora i one koji bi to želeli da postanu, imaće beogradsku premijeru 12. februara u Zvezdara teatru, posle nedavnog prvog izvođenja u Narodnom pozorištu Priština na sceni u Gračanici.

Marković je napisao “Govornu manu” još 1997. godine, kada je i praizvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu, ali je i dalje veoma aktuelna.

“Nemam običaj da čitam svoje stare tekstove. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Sada, kada sam ovu dramu ponovo čitao, uvideo sam da se zapravo ništa nije promenilo u odnosu na teška vremena 90-ih. Kao da je napisana sada, za ovo vreme, ništa nije bilo potrebno osavremenjavati za novu predstavu. To je dobro za dramaturgiju, ali užasno za život”, izjavio je Goran Marković na konferenciji za novinare 10. februara u Zvezdara teatru.

“Komad sam pisao u vreme Slobodana Miloševića. Onda je bilo, kao i sada, jako mnogo ljudi u trouglu koji povezuje biznis, politiku i kriminal. Isti su to karakteri i kao da nam nema spasa, osim možda u tome da pravimo svoje komade i predstave”, rekao je Marković, dodajući da su ipak sada u publici drugi ljudi, pa ga zanima kako će nova generacija da primi ovu priču.

U toj koprodukciji igraju glumac Tihomir Stanić iz Beograda i dvoje mladih članova ansambla NP Priština Jelena Orlović i Nebojša Đorđević.

Likovi su afirmisani stariji glumac (Stanić), mladi biznismen (Đorđević) koji kod njega dolazi na časove da bi unapredio svoj govor i opšti nastup i mlada glumica (Orlović), koja se lomi između glumačkog barda i bogatog preduzetnika sa sumnjivim poslovima i ambicijom da uđe u politiku.

Tihomir Stanić je izjavio da je uvek zanimljivo igrati glumca. “Tada se otkriva, a i sakriva nešto o sebi, o razlozima da se bavimo ovom profesijom. Goran očigledno poznaje glumce i ovo je vrlo tačno napisan lik”, rekao je Stanić, aludirajući na njegove roditelje, slavne glumce Oliveru i Radeta Markovića.

“Pored toga, uloga glumca koji pomaže sumnjivom liku navela me je na razmišljanje može li se čovek kvalititno baviti svojom umetnošću ako napravi moralni prekršaj”, rekao je Stanić.

Direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević istakao je zadovoljstvo zbog koprodukcije sa pozorištem u Gračanici.

“To je jedna vrsta misije, da se pomogne onima koji nemaju svoju kuću. Dobro sarađujemo sa svim ustanovama koje su preostale na Kosovu, što daje nadu i ohrabrenje da umetnost može biti živa i da je bitnija od dnevne politike”, rekao je Kovačević.

Direktor NP Priština Nenad Todorović izjavio je da je to prva saradnja sa jednim od najznačajnijih pozorišta u regionu i dokaz da NP Priština nije politička nego umetnička institucija.

“Uz premijeru u Gračanici, beogradska premijera nam je posebno važna. Naša institucija je vraćena administrativnim putem, a sada se vraća i u umetničkom smislu na kulturnu scenu Srbije. Time je Zvezdara teatar učinio snažan gest”, rekao je Todorović.

Goran Marković je napomenuo da on sam ovo nije radio da bi napravio gest, nego zato što je želeo da režira svoj tekst (koji je svojevremeno dobio i Sterijinu nagradu).

“Prvu postavku režirao je Milan Karadžić. Ta predstava je igrana više od 200 puta na matičnoj sceni i gostovanjima u regionu, ali je mene kopkalo da ja to uradim. Kada sam okupio ekipu, posle prve probe  shvatio sam da je podela odlična, a to je za ovaj tekst presudno. Uživao sam u radu i mislim da će predstava biti značajna jer će otkriti dvoje mladih glumaca, kao i da će imati svoju vrednost kao autonomno scensko delo, a ne kao gest dobročinstva”, rekao je Marković.

Scenograf je Goran Stojčetović, a kostimografkinja Jelisaveta Tatić Čuturilo.

Predstava “Govorna mana” imala je premijeru u Gračanici 18. januara, a nakon beogradske, naredna izvođenja u Zvezdara teatru su 17. i 25. februara.

*Foto: Zvezdara teatar

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Goran Marković: Za 19 godina se ništa nije promenilo

Izvor: B92, 10.Feb.2016

"Kada sam pročitao svoju dramu, napisanu pre 19 godina, na svoje veliko iznenađenje sam shvatio da se apsolutno ništa nije promenilo", izjavio je danas reditelj Goran Marković, povodom nove adaptacije svoje crne komedije "Govorna mana" iz 1997. godine..."To je sa stanovišta drame bilo dobro, jer...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.