Kako razviti publiku

Izvor: SEEcult.org, 22.Dec.2014, 03:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako razviti publiku

Ko je publika kulturnih institucija danas? Na koji način publika može postati partner? Ko je zadužen za razvoj publike? Kako privući pažnju i zadržati publiku? Kako koristiti nove dostupne alate za komunikaciju s publikom? To su neka od pitanja na koja će pokušati da odgovore učesnici programa “RE:KULTURA – Upravljanje promenama” od 22. do 24. decembra u Kulturnom centru Grad u Beogradu.

Prema navodima organizatora, sveprisutnost raznih zabavnih sadržaja, nizak standard >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << življenja i nerazvijene kulturne navike građana predstavljaju loše vesti za kulturne institucije u Srbiji. Ukoliko se tome doda smanjenje javnog finansiranja za kulturu, razvoj publike dobija višestruku ulogu i važnost.

Kulturne institucije i organizacije su stoga u situaciji da nužno i permanentno moraju da preispituju svoje strategije komunikacije sa publikom, kako po pitanju prezentacije i relevantnosti sadržaja za zajednicu, tako i po pitanju kontinuiranog podmlađivanja i negovanja postojeće publike, naveo je voditelj programa Goran Tomka, predavač na UNESCO katedri za kulturne politike i menadžment u kulturi na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu.

Recept za razvoj publike, međutim, ne postoji. Do razvoja aktivne zajednice dolazi se eksperimentisanjem, razmenom iskustava i iznalaženjem novih rešenja. Upravo su to i ciljevi trodnevnog okupljanja u Gradu.

Istraživači Zavoda za pročavanje kulturnog razvitka predstaviće u uvodnom delu programa rezultate na temu kulturnih potreba i navika publike, dok će svoja iskustva i izazove razvoja publike i njene uloge izneti, između ostalih, Đorđe Krivokapić (Share fondacija), Žolt Kovač (umetnik), Ana Pejović (Krokodil festival), Vesna Bjedov (Pesničenje) i drugi predstavnici kulturnih organizacija i institucija.

Preostala dva dana učesnici će imati aktivniju ulogu, te će putem radionica preispitivati modele razvoja publike institucija u kojima rade, detektovati probleme i redefinisati postojeće strategije u cilju pronalaženja najadekvatnijih modela razvoja publike specifičnih za njihovu instituciju.

Program “RE:KULTURA” osmišljen je kao edukativna platforma sačinjena iz serije predavanja i radionica, u nameri da odgovori na potrebe kulturnih radnika u Srbiji danas i istovremeno doprinese jačanju kapaciteta istitucija i organizacija u kulturi.

Mapiranjem ključnih problema pri upravljanju projekatima u kulturi, "RE:KULTURA" ima za cilj da, u saradnji sa učesnicima programa i stručnim kadrovima, kreira prilagodljive mehanizme i alate za njihovo prevazilaženje, omogući što bolju implementaciju projekata i potpomogne njihov dugoročniji efekat.

Program je podržan od Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Razvoj publike

Izvor: Arte, 22.Dec.2014

Razvoj publike - Re:kultura – upravljanje promenama, 22 – 24. decembar 2014. Kulturni centar GRAD, Braće Krsmanović 4...Sveprisutnost raznih zabavnih sadržaja, nizak standard življenja i nerazvijene kulturne navike građana predstavljaju loše vesti za kulturne institucije u Srbiji. Ukoliko tome...

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.