Jubilej baleta Ko to tamo peva

Izvor: SEEcult.org, 20.Dec.2014, 03:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej baleta Ko to tamo peva

Balet “Ko to tamo peva”, čiji je libreto zasnovan na scenariju istoimenog filma Dušana Kovačevića, na muziku Vokija Kostića, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, proslaviće deset godina od premijere i 150. izvođenje 23. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Balet “Ko to tamo peva” premijerno je izveden 22. decembra 2004. godine, a prema ideji Ljubivoja Tadića, tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta, libreto predstave inspirisan je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Kovačevićevim scenarijem istoimenog kultnog filma reditelja Slobodana Šijana.

Pokojni teatrolog Jovan Ćirilov zapisao je povodom premijere da je balet “Ko to tamo peva” postao “poetična metafora tegobnog balkanskog živovanja”. Voki Kostić pružio je Zurovcu muzičko remek-delo koje odiše mešavinom zanosa i ironije, naveo je Ćirilov.

Kovačevićeva priča o mentalitetu srpskog naroda zasnovana je na istinitom događaju o 24-časovnom putovanju jednog autobusa koje se završava na ulasku u Beograd 6. aprila 1941. godine.

Zurovac je povodom premijere pre deset godina izjavio bio da se oslanjao na mentalitet ljudi, pre svega onih koje je sretao u samoj baletskoj dvorani.

Kovačević je za “Ko to tamo peva” naveo da je priča o vrsti klaustrofobije koja traje na ovdašnjim prostorima vekovima, a znači verovatno neku potrebu i osećaj života u plemenu, sa ogradama i zidinama oko sebe, kao i stava da je svaki stranac na horizontu opasnost.

Narodno pozorište saopštilo je povodom dvostrukog jubileja baleta “Ko to tamo peva” da je poslednjih godina “predstavlјao svojevrstan srpski brend, i na najbolјi mogući način reprenzentovao srpsku kulturu na mnogim scenama u zemlјi i inostranstvu”.

Kostimografkinja je Katarina Radošević Galić, scenograf Žorž Draušnik, a dizajn svetla potpisuje koreograf i reditelj Staša Zurovac.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.