Jirži Kilijan: Predstave u Beogradu posvećene ljubavi i smrti

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jirži Kilijan: Predstave u Beogradu posvećene ljubavi i smrti

Proslavljeni koreograf Jirži Kilijan, gost Beogradskog festivala igre, predstaviće 2. i 3. aprila prvi put publici u Beogradu dve produkcije Holandskog plesnog teatra koje će biti izvedene za oko 200 gledalaca na sceni Sava centra.

Kilijan je na konferenciji za novinare rekao da se njegove koreografije u plesnim predstavama "14'20" i "Adresat nepoznat" ne mogu opisati rečima jer je igra specifičan izraz, ali da su oba komada posvećena ljubavi i smrti koji su osnov svakog njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rada.

- Ne znam zašto sam izabrao ta dva dela, ali su mi ona zaista bliska - rekao je Kilijan i dodao da umetnost i filozofija ne pokušavaju da nađu odgovor o pitanjima postojanja, već da ih samo rasvetle.

Komad "14'20" čiji naslov predstavlja dužinu trajanja predstave, ali i metaforu o trajanju, vemenu i prolaznosti, nastao je uz muziku Dirka Haubriha inspirisanu delima Gustava Malera.

- Volim "mostove" koji spajaju savremeno doba i prošlost. Koreograf nije primaran stvaralac dela, nego sekundaran jer je neko to već započeo i on nastavlja taj rad - rekao je Kilijan.

On je istakao značaj izvođača predstave, jer kako je objasnio, koreograf zavisi od svojih igrača sa kojima ima veoma važna odnos međusobnog davanja i uzimanja.

Kilijan je rekao da je prvi i jedini put u Beogradu boravio na proputovanju 1963. godine, na dan kad se u Skoplju dogodo veliki zemljotres.

Publika će sutra u Sava centru videti i filmsku kompilaciju Kilijanovih radova, posebno pripremljenu za Beogradski festival igre u aranžmanu i seleciji koreografa.

Jirži Kilijan (1947) školovao se od 1962. na konzervatorijumu u Pragu, a 1967. postao je stipendista Kraljevske baletske škole u Londonu. Posle toga pridružio se Štutgart baletu, gde je debitovao kao koreograf.

Umetnički direktor Holandskog plesnog teatra Jirži Kilijan postao je 1975. godine, a za tu trupu ostao je vezan i nakon formalne predaje službe 1999. godine do 2009. godine.

Kilijan je osmislio više od 100 koreografija koje su izvođene širom sveta, a radio je za brojne baletske kuće. Koautor je dokumentarnog filma "Car Man" (2006) i autor dokumentarca "Izmedju ulaza i izlaza" (2010) i plesno-filmske produkcije "Istočna senka" za žrtve cunamija u Japanu 2011.

Dobitnik je brojnih titula i priznanja, medju kojima Nižinjski nagrade, počasne medalje predsednika Češke, Medalje kreda Kuće Oranje kraljice Beatrise od Holandije, nagrade za životno delo češkog Ministarstva za kulturu, počasnog doktorata Džulijard konzervatorijuma u Njujorku i drugih.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iskrenost i ljubav u koreografijama Jiržija Kilijana

Izvor: RTS, 01.Apr.2015

Češki koreograf Jirži Kilijan rekao je za RTS da bi svoj rad opisao sa tri reči – vera, iskrenost i ljubav. . Jirži Kilijan, koji živi i stvara u Holandiji, do sada je postavio 100 koreografija, a naredna dva dana u...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.