Jedan i četiri kvadrata

Izvor: SEEcult.org, 27.Jan.2015, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan i četiri kvadrata

Stogodišnjica antologijskog dela Kazimira Maljeviča “Crni kvadrat” povod je za predavanje prof. Slobodana Mijuškovića 29. januara u Narodnom muzeju u Beogradu, u okviru izložbe “Pit Mondrijan. Slučaj ‘Kompozicije II’”.

Postavkom te izložbe, koja je dobila nedavno priznanje Duštva istoričara umetnosti Srbije (DIUS), autorke Simona Ognjanović i Jelena Dergenc otvaraju pitanja o porukama koje nosi jedno umetničko ostvarenje samo po sebi - kao ostvarenje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << jednog autora, a zatim i kroz uticaj na druge umetničke izraze. Autorke su istraživale posledice koje nastaju menjanjem konteksta u kojem se određeno delo nalazi. Takođe, jedno od važnih pitanja koje su otvorile je i koncept ponavlјanja, kopiranja, autentičnosti i originalnosti.

Upravo će o tome biti reči na predavanju koje će 29. januara u 18 časova održati dugogodišnji profesor moderne umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu Slobodan Mijušković koji je stručno interesovanje usredsredio na istorijske avangarde, sa težištem na pojavu ruskih avangardnih pokreta.

Tema njegovog predavanja “Jedan i četiri kvadrata” odnosi se prvenstveno na Maljevičev “Crni kvadrat na beloj pozadini” i činjenici da to delo postoji u četiri verzije.

Ove godine navršava se sto godina od nastanka te slike, koja se i danas prepoznaje kao amblematski izraz radikalne apstrakcije, a kako je nedavno najavio ministar kulture Ivan Tasovac, publika u Beogradu imaće priliku da je vidi na reprezentativnoj  izložbi ruske avangarde koja će biti održana tokom 2015. godine.

Na predavanju prof. Mijuškovića, na koje je ulaz besplatan, biće reči i o pitanjima kopija, autentičnosti i originalnosti koja su vezana i za Mondrijana i “Kompoziciju II”.

Izložba Mondrijanove “Kompozicije II” i odabranih radova savremenih domacih umetnika koji su u relaciji sa tom slikom iz zbirke Narodnog muzeja realizovana je pod pokrovitelјstvom holandske ambasade u Beogradu, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Nedavno je dobila priznanje DIUS-a za najbolju autorsku izložbu u 2014. godini u Srbiji, a otvorena je u Narodnom muzeju do 22. februara.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.