Izvor: Blic, 28.Avg.2016, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba grafika japanskog umetnika i profesora Haruhika Jošinage od ponedeljka u Beogradu

Izložba grafika japanskog autora Haruhika Jošinage biće otvorena u ponedeljak (19.00) u Galeriji Grafičkog kolektiva.

Haruhiko Jošinaga rođen je 1980. u Tokiju, gde je na Univerzitetu umetnosti Musašino završio osnovne studije slikarstva i master grafike. Izlagao je samostalno i na velikom broju kolektivnih izložbi (Japan, Finska, Portugal, Indija) i učestvovao u medjunarodnim likovnim kolonijama. Dobitnik je nekoliko internacionalnih nagrada za grafiku. Njegovi radovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nalaze se u kolekcijama u Japanu i Portugalu. Radi na Vako Univerzitetu u Tokiju.

- Inspirišu me svakodnevni prizori, razni predmeti privlače moju pažnju. Ipak, moj fokus često je okrenut ka tome kako se ovi predmeti opažaju, stoga ih povezujem sa oblicima iz mog iskustva i sećanja. Iako su nastale forme postale nešto neočekivano, bliže su onome što sam osetio na prvi pogled od toga kako zaista izgledaju - objašnjava umetnik.

Za proces stvaranja, ali i razumevanja radova ovog japanskog autora od važnosti su njegovo lično iskustvo i sećanja povezana sa odredjenim dogadjajima i mestima koja pokreću njegovu umetničku imaginaciju, navode u Grafičkom kolektivu.

To su događaji od kojih su neki, poput zemljotresa, podjednako važni kako za individualnu tako i za kolektivnu memoriju.

- Nakon zemljotresa, spoznali smo strah od velikog talasa i postali smo svesni krhkosti i slabosti supstance, ali u isto vreme, to nas je navelo da počnemo snažno da osećamo značenje tog mesta. Postoji bliskost izmedju mog rada i ovih osećanja - kaže Jošinaga.

Bleda površina, prozračni pejzaž koji se postepeno stapa sa pozadinom i pročišćen svet oblika, akumuliraju prizvana sećanja koja autor, kako sam naglašava, prenosi kroz viziju bez mnogo reči.

"Grafike, rađene u tehnici sitoštampe, koloristički i tonski ujednačene, predstavljaju koherentnu celinu. Kroz apstrahovane i svedene forme, autor prikazuje pejzaže i svakodnevne predmete, a ti motivi više se pojavljuju onako kako ih umetnik opaža i doživljava nego kakvi zaista jesu", navedeno je u saopštenju Grafičkog kolektiva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.