Izložba Veliki rat u Novom sadu

Izvor: B92, 17.Dec.2014, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Veliki rat" u Novom sadu

Izložba "Veliki rat u ogledalu štampe novosadske i sećanjima potomaka, 1914. godina" biće otvorena sutra u Domu vojske u Novom Sadu.

Građa koja će biti prezentovana sastoji se iz više celina: na plakatima, u vitrinama i građa u elektronskoj formi. Na plakatima se nalaze izabrani članci iz novina i časopisa koji su izlazili prvenstveno u Novom Sadu u toku 1914. godine, kao i Budimpešti, zatim geografske karte, priče potomaka i fotografije učesnika Velikog rata, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radovi sa radionica realizovanih sa učenicima Srednje škole za dizajn "Bogdan Šuput" - idejna rešenja kalendara sa temom "Veliki rat".

U vitrinama će biti izložena izabrana arhivska građa iz Magistrata (opštine) Novi Sad iz 1914. koju je ustupio Arhiv Grada Novog Sada i kopije rukopisa, dnevnika iz 1914. godine.

Putem projektora biće uporedo prikazani ratni albumi (srpski i mađarski), ostatak članaka koji su odabrani, a nisu prikazani na plakatima, kao i kratak fim o Velikom ratu.

U programu učestvuju brigadni general Stojan Batinić, istoričar Đorđe Srbulović, Rukovodilac Zavičajne zbirke bibliotekar Blaženka Marković i direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić.

Muzičku tačku, na klaviru, pod nazivom "Izbor iz sedam balkanskih igara", autora Marka Tajčevića, izvešće studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu Jelena Lazić.

Ovaj projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, koji osim izložbe obuhvata i radionice sa učenicima Srednje škole za dizajn "Bogdan Šuput" kao i štampanje publikacije "Veliki rat u ogledalu novosadske štampe: selektivna anotirana bibliografija", tom I, 1914. godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.