Izložba U susret ruskom caru“ održana u Beranama

Izvor: Vostok.rs, 26.Avg.2016, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "U susret ruskom caru“ održana u Beranama

Na dan Krsne slave Eparhije budimljansko-nikšićke-praznika Svete Marije Magdaline-Blage Marije, nakon Svete Liturgije kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, otvorena je izložba fotografija „U susret Ruskom Caru“.

Izložba je posvećena dinastiji Romanovih, poslednjoj carskoj i imperatorskoj porodici koja je vladala Rusijom od 1613.g. do 1917.g.
 
 

    
 
Posetioci su imali priliku da pogledaju fotografije iz porodičnih albuma dinastije, kao i arhivske fotografije. Projekat je realizovao studio „Ruski Car“.
 

    
 
Uvodnim slovom se obratio domaćin proslave Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, rekavši da se porodica Romanov utkala ne samo u život velike Rusije, nego u život celog pravoslavlja, a posebno u život južnih Slovena pravoslavnih zbog čega ih naš narod oseća kao svoje pokrovitelje i zaštitnike.
 

    
 
Nakon toga je jeromonah Ignjatije Šestakov otvorio izložbu podsetivši da smo svi, po uzoru na Svetu Carsku porodicu pozvani da sledimo njihov primer u služenju Gospodu. „ Naš dug je da vratimo istiniti lik ovih naših vladara, da vratimo dug Svetoj porodici Romanovih i svim drugim hrišćanskim monarsima. I, evo, simbolično, prva iz serije izložbi koje smo zamislili pod naslovom „U susret ruskom caru“, dešava se ovde u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj. Sveta Marija Magdalina je zaštitnica kako i Eparhije, tako i velike kneginje Marije Romanove.

Ideja i namera ovog projekta je da pokažemo lepotu carske porodice i carskog služenja, da pokažemo njihov svakodnevni život kao i obične navike koje i svi mi imamo.“
 
Foto: Iva Bendelja
    
 
Potom su posetioci sa velikim interesovanjem gledali izložene arhivske snimke, nakon čega se u nadahnutom raspoloženju nastavio prigodan muzički program.
 
Foto: Iva Bendelja
    
 
 
Foto: Iva Bendelja
    
 
 
Foto: Iva Bendelja
    
 
 

    
 
 

    
 
 
 

    
 
 

    
 
 

    
 
 

    
 
 

    
 
 

    
 
 

    
 
 

    
 
Foto: Iva Bendelja,
Pravoslavlje

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.