Izložba Idealna žena  slepa, gluva i nema

Izvor: B92, 07.Dec.2016, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Idealna žena " slepa, gluva i nema"

Izložba pod nazivom „Idealna žena – slepa, gluva i nema“, otvorena je 1.12.2016. u 18h u galeriji biblioteke Branko Miljković, u okviru „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“.

Izložba se bavi temom nasilja nad ženama kroz istoriju, od srednjevekovnog pojasa nevinosti, preko histerije kao ženske bolesti 19.veka, do današnjih zlostavljanja u okviru porodice.

Histerija se u ovom kontekstu uzima kao simbol sputane ženske slobode i seksualnosti; >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << histerične žene su često gubile vid, sluh, oduzela bi im se moć govora ili bi otkazao deo tela bez vidljivih fizioloških osnova za to.

Na svim izloženim radovima, neće se videti nijedno žensko lice jer žena ostaje slepa, gluva i nema. U ovom radu ženska žrtva je simbolično prikazana sa kapom preko glave gde su dva znaka X na očima i zašivena usta. Takođe, žrtve nasilja i danas vrlo često ostaju anonimne.

Izložba će biti otvorena do 10. decembra.

Potcenjivanje ženske inteligencije, ništa manje nego sarkastično-prezriv odnos koji su muškarci, od davnina (skoro tridesetak vekova poznate istorije zapadne civilizacije i njenog mišljenja) zauzimali prema ženama, danas ostavlja opor ukus koji neispunjena očekivanja tako često uzrokuju.

Daleko od toga da zanemarujemo sve napore i neverovatne podvige koje su pojedine ženske ličnosti bezrezervno i nesebično činile, povlačeći talase koji su digli buru i uzdrmali čovečanstvo. Ipak smo, nažalost, još uvek svedoci svakodnevnog nasilja (i diskriminacije) koje žene, u različitim delovima sveta, trpe, nemo podnoseći sistematsko, dugogodišnje zlostavljanje (psihičko maltretiranje, moralna i socijalna degradacija ličnosti, postavljanje zabrana, restrikcija potreba: emotivnih – nežnost, telesnih – čulna uživanja, duhovnih – želja za znanjem, individualnih – staranje i briga o sebi).

Ova lista je dugačka i nepotpuna, ali, jedno je izvesno: ženska polnost, a time i njena seksualnost, ostaje „mračni kontinet“ na koji, iako su zakoračili, muškarci neće moći da osvoje, jer, prosto, nikada neće imati iskustvo takve seksualnosti, a time ni adekvatnu ideju o njoj.

Ova, za muški pol donekle frustrirajuća činjenica, za posledicu ima nepregledni niz jezivih osvetničkih činova kažnjavanja žena, jer ostaju nerešiva zagonetka koja ne doprinosi hranjenju muškog ega. Naprotiv, izaziva agresivne, primitivne porive nasilnog „zauzimanja“ neosvojene teritorije (otuda ogroman broj silovanja, ubistava itd.) I

zvesno je da je u svakoj kulturi žensko oduvek bilo predmet zabrana, posebne pažnje i manipulacije, bez obzira na to kako je bilo integrisano u kulturu. Ovo ujedno znači da nikada i nije bilo i nije moglo biti potpuno razjašnjeno.

Ova izložba nastala je kao završni deo kompleksnijeg istraživanja i fascinacije pojmom identiteta, gde umetnica, obzirom na svoj pol, u fokus radova postavlja ženski identitet, telesnost i seksualnost, posmatranu sa različitih aspekata: moralnog i društvenog (preispitujući rodne uloge, instituciju patrijarhalnog braka, pravoslavne Crkve i religije), telesnog (serijal slika na kojima su prikazane različite modifikacije tela hirurškim intervencijama), koje je uvek skoro u vezi sa političkim, do poslednjeg, skrivenog mesta tajne – ženske seksualnosti.

Izostanak, ne samo razmatranja ovog pitanja, već i samog govora o njemu, uslovljen je u potpunosti kulturom, koja je ovde pokazala svoje nasilno i sadističko lice tokom vekova „civilizacije“. Tek sa Frojdom, prvi put se javlja suočavanje i govor o ovom problemu.

Iako su mnogi pokušali da ospore upravo status problema ženske seksualnosti, ona definitivno jeste problematična. Jer, da nije, ne bi toliko utrošenog vremena i snage bilo potrebno za izradu pojaseva koji su ovu divlju i neobuzdanu, „đavolsku“ energiju držali pod ključem; sve do današnjih burki koje skrivaju čak i lice, kako bi bila sprečena da kroz neki od otvoraizađe.

Zauzdavanje ove energije, prenošeno tradicijom, učvršćivano i čak legitimizovano, uslovilo je da žene psihički oboljevaju, pokazujući somatske simptome. Rajh, nakon Frojda i otvaranja problema neuroze koja se javlja u zrelom dobu i objašnjava inhibicijom u polnom životu, postavlja još jedno pitanje: Da li su uobičajeni stavovi protiv seksualnosti kao i seksualne inhibicije... „neurotični“ ili „normalni“? Vladalo je uverenje da se seksualne inhibicije, kod, na primer, lepo vaspitane mlade pripadnice srednje klase, jednostavno podrazumevaju. Ukoliko mlada, živahna žena dobije neurozu praćenu srčanim i drugim tegobama tokom neuspelog braka, niko ne bi tragao za uzrocima inhibicije koja je sprečava da, uprkos svemu, doživi seksualno zadovoljenje. Vremenom će se kod nje razviti potpuna histerija ili prisilna neuroza. Prvi uzročnik neuroze jeste moralna inhibicija, a njena pokretačka snaga nezadovoljena seksualna energija.

Upravo je žensko zadovoljstvo, kao zadovoljenje nešto što je neophodno sputati, zauzdati, podjarmiti, ako se već ne može utoliti. A to je ono čega se muškarci izuzetno plaše: da li će biti sposobni da zadovolje ženu? Ranije se takvo pitanje nije ni postavljalo, jer ženi uživanje i nije potrebno, polna funkcija je samo radi produženja vrste, što neke religije i danas ističu. Ovo nasilje je kompleksno i poduprto dugom istorijom prikrivanja, ali, daleko od toga da nije vidljivo.

Radovi Jane Stojaković ni u kom slučaju ne ostavljaju ravnodušnim; direktni, radikalni i nemilosrdni, oslikavaju gore pomenuto stanje stvari, dok autorka, prikazujući ženu ne samo gluvom i nemom već i slepom, istovremeno upućuje glasan apel svima koji su svedoci ovakvog stanja: učinite nešto, bar „progovorite“ o tome!

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.