Hitlerov akvarel 130.000 evra

Izvor: Beta, 23.Nov.2014, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitlerov akvarel 130.000 evra

BERLIN, 23. novembra 2014. (Beta-AP) - Akvarel koji prikazuje staru gradsku većnicu Minhena, a veruje se da ga je naslikao Adolf Hitler pre jednog veka, prodat je za 130.000 evra na aukciji u Nemačkoj u subotu.

Katrin Vajdler, direktorka aukcijske kuće "Vajder" u Nirnbergu, rekla je da je slika koja je privukla ponudjače s četiri kontinenta, otišla kupcu s Bliskog istoka.

Aukcijska kuća kaže da je to jedna od 2.000 slika čiji je autor Hitler i smatra da je nastala oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << 1914. godine, kada je s on s mukom preživljavao kao umetnik, skoro dve decenije pre no što će zavladati kao nacistički diktator.

Tu sliku za koju se očekivalo da donese najmanje 50.000 evra, prodale su dve stare sestre čiji deda ju je kupio još 1916. godine.

Hitlerove slike se redovno pojavljuju, ali aukcijska kuća je rekla da su uz ovu koja je dimenzija 28x22 centimetra, prodatu na aukciji u subotu, priloženi i originalni račun kada je kupljena pre jednog veka, i potpisano pismo Hitlerovog adjutanta Alberta Bormana, brata diktatorovog privatnog sekretara Martina Bormana.

Iz teksta Bormanovog pisma, na kojem nema datuma, izgleda da je u nacističko doba vlasnik slike Hitlerovoj kancelariji poslao fotografiju slike zatraživši potvrdu autorstva. Borman je napisao da izgleda da je to "jedan od Firerovih radova".

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.