Granice su u vašoj glavi

Izvor: SEEcult.org, 29.Mar.2015, 02:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Granice su u vašoj glavi

Umetnica Ines Kotarac planira da realizuje fotografski projekat o Bosni i Hercegovini “Kapi protiv zaborava” u desetak evropskih gradova – od Berlina, preko Balkana do Istanbula, postavljajući pitanje zašto granice i nacionalnost, a ne sloboda, oblikuju identitet većine ljudi na planeti.

Ines Kotarac projektom “Kapi protiv zaborava” donosi različite motive snimljene u Bosni i Hercegovini, zemlji iz koje je izbegla zbog rata kao dete. Odrasla je u u Hrvatskoj, a odnedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << živi u Nemačkoj.

Prema njenim rečima, današnje nacionalne granice rezultat su niza promena tokom istorije i želje za zauzimanjem tuđe zemlje uz krv i suze.

“Svako se rodio negde. To nije nešto što se zasluži, napravi ili postigne. Kako onda puka slučajnost prostora u kojem je neko rođen može dovesti do situacije u kojoj je ta osoba spremna ubiti drugu, samo zato što taj drugi ne pripada njegovu plemenu, naciji, zemlji ili religiji?”, pitanje je koje postavlja Ines Kotarac projektom “Kapi protiv zaborava, ili u potrazi za izgubljenom domovinom”.

     Most u Mostaru

Povodom tog projekta, čiji je naziv “Kapi protiv zaborava” preuzela iz izloga jednog sarajevskog dućana, pokrenula je i Indiegogo kampanju kako bi obezbedila osnovna sredstva za njegovo realizovanje u desetak izložbenih prostora na putu od Berlina do Istanbula (Frankfurt, Prag, Rijeka, Split, Koprivnica, Tuzla, Novi Sad, Skoplje, Sofija).

Zainteresovani za podršku, mogu saznati detalje o projektu i uplatiti sredstva do 5. aprila preko ovog linka.

     Groblje u Sarajevu

Iako crowdfunding na ovim prostorima još nije čest oblik finansiranja umetničkih projekata, Ines Kotarac se za njega odlučila jer “veruje u solidarnost i zajednicu”.

U videu, kojim najavljuje donatorsku internet kampanju, Ines Kotarac kaže da svakih pet evra daje 24 ili 36 novih mogućnosti u jednoj roli analognog filma. Za veće donacije ponuđene su nagrade u obliku razglednica sa motivima izložbe i originalnih fotografija.

*Foto na vrhu: Srebrenica

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.