Grafike čuvenog slikara izložene u Beogradu: Mapa Pikasovog ljubavnog života

Izvor: Blic, 23.Jan.2017, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grafike čuvenog slikara izložene u Beogradu: Mapa Pikasovog ljubavnog života

U Kući legata (Knez Mihailova 46), u saradnji sa Galerijom Kos iz Slovenije, otvorena je izložba „Pikaso - izbor dela iz Vollard Suite”.

Reč je o grafikama koje je Pablo Pikaso uradio između 1930. i 1937. godine, nastale na podsticaj Ambroaza Volara (Ambroise Vollard), velikog kolekcionara i Pikasovog bliskog prijatelja. Pikaso je napravio oko 400 grafičkih ploča, Volar je izabrao 97, njima priključio tri svoja portreta i tako načinio mapu od sto listova. „Vollard >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Suite” obuhvata 27 listova različitih motiva i 73 lista podeljena u pet tematskih celina: „Ljubavna bitka”, „Skulptorov atelje”, „Rembrant”, „Minotaur” i „Slepi Minotaur” (ovo mitološko stvorenje Pikaso je smatrao idealnom vezom čoveka i životinje i često ga je koristio kao svoj alter ego). Nekolicina radova otkriva teme koje su u Pikasovom grafičkom stvaralaštvu čest lajtmotiv: borbe bikova, cirkuske teme, žene koje se oblače, scene silovanja.

Prva serija predstavljena je javnosti i puštena u prodaju sa Pikasovim potpisom 1950. godine.

Osim 80 listova iz Volarove mape, u Kući legata je izloženo i šest plakata, tri litografije, tri tanjira i skicenblok. Ideja Leona Pogelšeka, direktora Galerije Kos, jeste da prikupi svih 100 komada i, ukoliko bude nabavio još neki u toku trajanja izložbe (do 5. aprila), možda će i on biti pridodat postavci.

- Galerija Kos je prošle godine otkupila polovinu Volarove mape koja je nastala 1992. u saradnji sa Majnhajmskim muzejom i porodicom Pikaso, a pre desetak dana smo skupili resto i tako smo došli do tih 80 komada - kaže Leon Pogelšek.

Mapa „Suite Vollard” je izbor jednog od najvećih kolekcionara i mecena onog doba, dodaje on.

- Volar je imao je vrhunski osećaj da odabere najbolje od najboljeg. Imao je strašnu kolekciju i umeo je da radi s umetnicima. Pikasu je predložio da od njegovih crteža, radirunga i ostalih tehnika, odaberu 100 komada koje će preneti u grafičke tehnike. Volar je planirao da uradi još jednu mapu od 100 listova, ali je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1939. - napominje Pogelšek.

Čitava kolekcija, koju odlikuju neoklasični elementi i teme, deluje kao koherentna celina, bez ijednog dela koje se naročito izdvaja. Pikaso je govorio da je slikarstvo samo drugi način vođenja dnevnika, pa se na grafikama odslikava i njegov trenutni ljubavni život. U trenutku kada je počeo da radi na njima, 1930, Pikaso je imao 49 godina i bio je u braku sa prvom suprugom, ruskom balerinom Olgom Koklovom (venčali su se 1918) sa kojom je imao sina Pola (rođen 1921), ali je već tri godine održavao i vanbračnu vezu sa tada 20-godišnjom Mari-Terez Valter. Kada je Mari-Terez zatrudnela, 1935, Pikaso se rastaje od Olge. Razvod se odlaže zbog problema sa nasledstvom. Pikaso piše da je to najgori period u njegovom životu. Petog oktobra dobio je drugo dete, ćerku Maju.

Godinu dana kasnije počeo je Španski građanski rat i Pikaso je javno ustao protiv Franka. Iste godine upoznao je i jugoslovensku fotografkinju Doru Mar, svoju buduću ljubavnicu-muzu. Tokom jeseni se pomirio s Olgom i jedno vreme živeo u kući Ambroaza Volara zajedno sa Mari-Terez i Majom. U godini kada je nastala poslednja grafika iz Volarove mape, 1937, Pikaso je naslikao i čuvenu „Gerniku”.

Izložba je otvorena do 5. aprila, svim danima sem ponedeljkom. Ulaznica je 500 dinara, za učenike i studente (uz đačku knjižicu i indeks) 250 dinara.

Dragocene mape

Cena pojedinačnih listova od kojih su rađene mape grafika na tržištu je od 800 do 2.800 evra, u zavisnosti od motiva. Kompletirana mapa poslednji put je ponuđena na aukciji 2004. i tada je dostigla cenu od 240.000 evra. Nagađa se da je njena vrednost danas između 350.000 i 500.000 evra. Galerija Kos do sada je u „Vollard Suite” uložila 90.000 evra. Volarova mapa štampana je u 250 primeraka, što je neobično mali broj za Pikasa.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

PIKASO U BEOGRADU: Izložba grafika čuvenog slikara u Kući legata

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2017

Kroz radove se provlače njegovi prepoznatljivi motivi kao što su borbe bikova, žene koje se oblače, scene silovanja i dr...U Kući legata (Knez Mihailova 46), u saradnji sa Galerijom Kos iz Slovenije, otvorena je izložba "Pikaso - izbor dela iz Vollard Suite"..."Zlatni suncokreti" Svetlani Slapšak...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.