Godišnja predstava polaznika Nacionalne fondacije za umetničku igru u BDP

Izvor: Blic, 30.Maj.2015, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnja predstava polaznika Nacionalne fondacije za umetničku igru u BDP

Deca profesionalnih i pripremnih baletskih odeljenja izvešće varijacije iz klasicnih baleta, program istorijskih igara i kratke savremene koreografske kompozicije.

U nedelju, 31. maja, na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorista biće izvedena godišnja predstava polaznika baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru.

Mladi baletski talenti koji su tokom prethodne školske godine radili sa pedagozima Akademije Vaganova, Tatjanom Ulitinom i Ekatarinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ulitinom, kao i domaćim pedagozima i koreografima Marijom Janković, Milicom Jević, Đorđem Makarevićem, Milošem Isailovićem, Anom Vrljičak i Snežanom Paunović, predstaviće se svojim roditeljima i publici, ali i gostima iz nekoliko baletskih škola iz Italije. Nakon koncerta sledi ispitni period, takođe u prisustvu inostranih pedagoga iz Akademije Teatra milanske Skale i Baletske škole iz Bazela, a zatim vreme audicija i prijema novih polaznika za narednu školsku godinu.

Učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i ovoga leta će učestvovati na desetodnevnom seminaru u Firenci. Takođe, dve učenice Ivona Janković (16) i Anđela Pančevački (17), nakon lepog plasmana na baletskom takmičenju u Milanu ove zime, iskoristiće svoje stipendije za letnje majstorske kurseve u Ženevi i Rimu.

Nacionalna fondacija za umetničku igru je osnovana 2009. godine, odlukom Ministarstva kulture. U saradnji sa Baletskom školom Akademije Teatra milanske Skale, Fondacija je 2011. godine pokrenula program edukacije profesionalnih baletskih igrača, i to nakon velikog seminara Vip talenti u okviru Beogradskog festivala igre. Osim renomiranog domaćeg i inostranog pedagoškog kadra, u okviru osmogodišnje profesionalne Baletske škole, mladi umetnici se razvijaju uz stalni nadzor gostujućih baletskih pedagoga i koreografa, ortopeda, stručnjaka iz oblasti muzike, glume, režije i istorije igre.

U saradnji sa Centrom Sava, Fondacija je nekoliko puta predstavila učenike završnih razreda Akademije Teatra milanske Skale, u koreografijama Žorža Balanšina, Maura Bigoncetija i Angelina Preljokaža. Sa Narodnim pozorištem u Beogradu, Fondacija je sarađivala na realizaciji baletske predstave "Petar Pan" u koreografiji Brusa Stajvela, kao i na realizaciji svoje prve produckije, predstave "Prokleta avlija" koja je sa uspehom izvedena u Budvi, Sarajevu, Novom Sadu (NOMUS)... Naciolanlna fondacija za igru nalazi se u centru Beograda, u ulici Kolarčevoj broj 3.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.