Gocićev Tai najbolja knjiga u bibliotekama 2014.

Izvor: SEEcult.org, 02.Mar.2015, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gocićev Tai najbolja knjiga u bibliotekama 2014.

Nagrada za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2014. godinu dodeljena je Goranu Gociću za roman “Tai”, za koji je dobio i NIN-ovu nagradu 2013.

Nagrada je uručena Gociću 27. februara u Narodnoj biblioteci Srbije, povodom Dana NBS i Nacionalnog dana knjige.

Nagrada je uručena i izdavaču Gocićeve knjige Vladislavu Bajcu, odnosno Geopoetici.

Na ceremoniji u NBS, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, dodeljena >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << je i nagrada “Janko Šafarik” u oblasti bibliotekarstva, koju je dobila Svetlana Jančić, nedavno smenjena v.d. upravnica NBS.

Nikolić je na svečanosti rekao da fondovi i zbirke srpske nacionalne biblioteke predstavljaju najveću riznicu pokretne kulturne baštine srpskog, kao i brojnih drugih naroda.

One su naše nasleđe, ali i artefakti koji govore o civilizacijskom doprinosu Srbije čitavom čovečanstvu, rekao je Nikolić i naveo da je ulaganje u kulturu, posebno u vremenima krize, ulaganje u budućnost pojedinca i društva u celini, te da se posebna pažnja mora posvetiti brizi o integralnom čuvanju kulturne baštine kroz ulaganja u infrastrukturu koja će obezbediti sveobuhvatnu zaštitu zbirki i fondova.

Prisutnima se obratio i odnedavni v.d. upravnika NBS Laslo Blašković, a svečanosti su prisustvovali i ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac i donedavni državni sekretar u Ministarstvu kulture Dejan Ristić.

NBS je povodom svog dana i ove godine pozvala građane da podrže akciju izgradnje “Piramide od knjiga” za pomoć fondovima biblioteka u Srbiji. Gradnja “Piramide od knjiga” počela je 27. februara ispred Amfiteatra NBS, a trajaće do obeležavanja Svetskog dana knjige, 23. aprila.

*Foto: NBS

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.