Gabrijel Garsija Markes kremiran

Izvor: Studio B, 19.Apr.2014, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gabrijel Garsija Markes kremiran

Posmrtni ostaci kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa, koji je preminuo u četvrtak, već su kremirani, izjavio je sinoć kolumbijski ambasador u Meksiku Žoze Gabrijel Ortis.

"Da, već je bila kremacija", rekao je Ortis ne navodeći druge detalje.

Kolumbijski radio Karakol ranije je javio da je Markes kremiran u četvrtak, istog dana kada je preminuo.

"Gabo je kremiran na Veliki četvrtak", javio je radio pozivajući na izvore bliske Markesovoj porodici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Radio je dodao da je urna položena na groblju u južnom delu Meksika. Medjutim, kolumbijski ambasador rekao je da Markesova porodica, koja dugo živi u Meksiku, još nije odlučila da li će deo pepela biti poslat u Kolumbiju.

"Porodica poseduje urnu i sada odlučuje da li će počivati u Kolumbiji, ili će tamo poslati samo deo pepela", rekao je Ortis posle posete Markesovoj supruzi Mersedes.

Markes, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku, preminuo je u četvrtak u 87. godini u svom domu u Meksiko Sitiju.

Autor brojnih književnih dela, od kojih su medju najpoznaijima "Sto godina samoće" i "LJubav u doba kolere", bio je jedan od najuticajnijih i najcenjenijih pisaca svoje generacije.

Njegova epska novela "Sto godina samoće" iz 1967. godine prodata je u više od 50 miliona primeraka i prevedena na više od 25 jezika.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1982. godine. Svoju poslednju knjigu, "Sećanja na moje tužne kurve" objavio je 2004. godine.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.