Fotografija ove devojčice je uzbrukala SAD, a evo i zašto

Izvor: B92, 28.Apr.2016, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotografija ove devojčice je uzbrukala SAD, a evo i zašto

Najnoviji rad fotografkinje Meg Biton pokrenuo je lavinu komentara u SAD, iako bi se na prvi pogled reklo da je u pitanju sasvim obična fotografija jedne tinejdžerke.

Biton je fotografiju objavila isprovocirana kontroverznim zakonom usvojenim u Severnoj Karolini, SAD, koji između ostalog zabranjuje transrodnim osobama da koriste toalete u skladu sa svojim identitetom koji su izabrali.

“Daje ovo VAŠA ćerka, da li biste se osećali prijatno da je pošaljete u muški >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toalet? Ne bih ni ja. Budite pravedni. Budite dobronamerni. Imajte empatije. Ponašajte se prema drugima onako kako biste voleli da se ponašaju prema vama“, napisala je Biton na svom Fejsbuk profilu.

Fotografija, koja je od tada šerovana više od 10.000 puta, prikazuje transrodnu Kori Mejson, editovanu onako kako bi želela da vidi sebe nakon promene pola.

Biton je objasnila da je fotografiju napravila još prošle godine, ali da ju je ponovo objavila na zahtev Mejsonine majke, koja takođe protestuje protiv kontroverznih mera u Severnoj Karolini.

“Kori Mejson je transrodna osoba. Ona je rođena sa muškom anatomijom, ali se oseća i izjašnjava kao devojčica. Po novom zakonu, ona bi morala da ide u muški toalet. Ja se zaista ne bih osećala prijatno da je šaljem u muški toalet, da je ona moja ćerka“, dodala je Biton.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.