Festival evropske studentske animacije 29. i 30. avgusta na Beogradskoj tvrđavi

Izvor: Blic, 28.Avg.2015, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival evropske studentske animacije 29. i 30. avgusta na Beogradskoj tvrđavi

Četvrti Festival evropske studentske animacije (FESA 2015), na kojem će biti prikazano 28 studentskih animiranih filmova, biće održan 29. i 30. avgusta u Velikom barutnom magacinu na Donjem gradu Beogradske tvrđave.

Na Festivalu će biti prikazani studentski filmovi iz osam evropskih zemalja - Mađarske, Slovenije, Nemačke, Češke, Bugarske, Švajcarske, Hrvatske i Srbije, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Deo programa, predavanje na temu "Beogradske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << škole animacije", koji će voditi umetnički direktor Festivala Rastko Ćirić biće na Fakultetu primenjenih umetnosti na Kosančićevom vencu.

Ovogodišnja tema Festivala su "Simboli", u najširem smislu, a na konkurs su pristigla 52 studentska animirana filma.

Selekcioni žiri (Stevica Živkov, režiser animiranih filmova, Marica Kisušić i Stevan Katanić, autori animiranih filmova mladje generacije) izabrao je 28 filmova za dva takmičarska programa.

Osim dva glavna, Festival će ove godine imati i četiri specijalna programa - Program Akademije iz Lucerna, Slovenački studentski animirani filmovi, Beogradske škole animacije i Transanimacije.

Festival je takmičarskog karaktera, a osim nagrade za najbolji animirani film, biće dodeljena i nagrada za najbolju tehniku.

Takođe, učesnike očekuju i specijalne diplome za najbolje filmove do pet minuta, filmove od pet do 30 minuta, eksperimentalne animirane filmove, reklamnu film ili muzički spot i film za decu.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu profesor Akademije za umetnost i dizajn u Lucernu Oto Alder, direktor Festivala "Animateka" i predavač na Univerzitetu u Novoj Gorici Igor Prasel i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Rastko Ćirić.

Direktor JP "Beogradska tvrđava" Petar Andrijašević je podsetio da je ovo preduzeće Festival pokrenulo 2012. i da je ovo četvrti put za redom da se održva pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

- Bićemo domaćini studentima i njihovim profesorima, a Beogradjani će imati priliku da se upoznaju i sa ovim vidom umetnosti koji možda nije toliko rasprostranjen. Želimo da pomognemo mladim umetnicima, autorima da promovišu svoj rad - naveo je Andrijašević, ukazavši su neki od prošlogodišnjih učesnika ostvarili značajne rezultate i na drugim festivalima.

Prošlogodišnji pobednički film "Simfonija br. 42" mađarske autorke Reke Buci je osvojio brojne nagrade, a Američka filmska akademija svrstala ga je među 10 najboljih animiranih filmova.

Symphony no. 42 - teaser from Reka Bucsi on Vimeo.

FESA je jedna od šest festivala u Srbiji specijalizovanih za animaciju, ali je jedini festival ove vrste rezervisan samo za studentske filmove iz evropskih škola animacije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

FESA na Kalemegdanu

Izvor: Studio B, 28.Avg.2015

Četvrti međunarodni Festival evropske studentske animacije (FESA 2015), na kojem će biti prikazano 28 studentskih animiranih filmova, biće održan 29. i 30. avgusta u Velikom barutnom magacinu na Donjem gradu Beogradske tvrđave...Na Festivalu će biti prikazani studentski filmovi iz osam evropskih...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.