Farmaceut u Metropoliten operi

Izvor: Politika, 31.Avg.2014, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Farmaceut u Metropoliten operi

Mladi operski umetnik Sava Vemić usavršavaće se narednih godinu dana u Operskom studiju Metropoliten opere

Posle debija u Karnegi holu početkom leta, 27-godišnji bas Sava Vemić ponovo pakuje kofere i odlazi u Operski studio Metropolitena, u Njujorku, gde će vredno raditi narednih godinu dana.

Mladi pevačzavršio jestudije farmacijei uporedo pohađao Muzičku školu „Mokranjac”, u klasi Tanje Obrenović. Potom, dok je stažirao u apoteci, postao je i brucoš >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na FMU u klasi našeg poznatog baritona Nikole Mijailovića. Upravo je završio treću godinu studija. Sada sledi pauza zbog odlaska u Njujork, a Vemić obećava da će studije na FMU svakako okončati. Naš sagovornik ističe da je spreman da uči i da se usavršava.

–Operski studio Metropolitena je most između završetka studija i početka karijere i neophodan mi je da bih dalje učio. Biće mi organizovani časovi pevanja, glume, dikcije, engleskog, francuskog, italijanskog i nemačkog jezika, a radi se i sa fitnes trenerom. Program je intenzivan, s mogućnošću da se dobije manja ulogai stekne iskustvo na velikoj sceni Metropolitena. U planu su operske produkcije u saradnji sa školom Džulijard i njihovim orkestrom. Idem u Ameriku s mislima da je „Met” važna stanica na mom putu – kaže Sava Vemić za „Politiku”.

Na pitanje kako je došlo do toga da nastupa u Karnegi holu u junu i da uopšte dobije priliku da se potom usavršava u Metropolitenu, naš sagovornik objašnjava:

–Sve je krenulo od master klasa koji sam pohađao u leto 2012. kod Davida Bižića u Zemunu, poznatog bas baritona koji je debitovao u Metropolitenu. On me uputio na link Instituta internacionalnevokalne umetnosti (IVAI) sa sedištem u Njujorku, koji svakog leta u Tel Avivu organizuje letnji program ipredložiomi da pripremim i pošaljem tri snimka svojih arija. Tako samdobio stipendiju Instituta za 2013. i prošlog leta otpevao ulogu Bartola u Mocartovoj „Figarovoj ženidbi”, a potomnastupao na mnogo koncerata. Samim tim obezbediosam izvesnusumu novca koja mi je omogućila da odem u Njujork, u martu ove godine, na mesec i po dana. Baš u tom periodu prijavio sam se na internacionalno takmičenje mladih pevača „Gerda Listner” u Njujorku i osvojio prvu nagradu.Članovi žirija tada su mi predložili da polažem audiciju za operski studio Metropolitena.I položio sam je, kod dirigenta Džejmsa Livajna. Rezultat je da ću narednih godinu dana boraviti u Njujorku.

Sava Vemić do sada je pevao u „Karnegi holu” u Njujorkuulogu Ser Valtera Rajlija, u Donicitijevoj operi „Roberto Devere”, pored čuvenog svetskog soprana Marijele Devije. Pozitivne kritike objavljenesu u brojnim američkim časopisima i novinama, od „Njujork tajmsa” do„Opera njuz rivju”, u kojima je srpski bas pominjan kao nova mlada nada. Kao deo operskog kolaža nastupao je u Mocartovim delimakao Figaro u „Figarovoj ženidbi”i Leporelo u operi „Don Đovani”. Naletnjem festivalu „Oper–Oder–Špre” u Nemačkoj pevao je u Lorcingovoj operi „Kazanova”. U Tel Avivu je ovog leta gostovao srolom Osmina u Mocartovoj „Otmici iz Saraja”. Domaća publika imala je priliku da ga sluša u zemunskom „Madlenijanumu”, gde je kao Sarastro nastupao u Mocartovoj „Čarobnoj fruli”.

O ciljevima u budućnosti Sava Vemić kaže:

– Želim da u evropskim operskim kućama započnem karijeru i dođem do uloga prvog faha. Role iz Mocartovih opera važne su za moj glas, kao i one iz Verdijevih dela. Mislim da je profesija pevača, uz mogućnost dasteknete porodicu, nešto najteže ali i najlepše što može da vam se dogodi.

Biljana Lijeskić

objavljeno: 01.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.