FPU na ZP, ZP na FPU

Izvor: SEEcult.org, 26.Nov.2015, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FPU na ZP, ZP na FPU

Izložba plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu “FPU na ZP” biće otvorena 27. novembra u Uličnoj galeriji, u okviru pratećeg programa 48. Zlatnog pera Beograda - 13. Međunarodnog bijenala ilustracije, a predstavlja izbor angažovanih radova koji su zamišljeni i uobličeni kao podrška kampanjama za borbu protiv raka i za bezbedniji saobraćaj.

Prva tematska celina ostvarena je u saradnji sa Društvom Srbije za borbu protiv raka, a plakati druge >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << su rađeni u saradnji sa Agencijom za bezbednost u saobraćaju, u okviru kampanje za Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, 16. novembar.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi: Irene Muhar, Jelene Žigić, Stefane Maksimović, Danila Mimovića, Kristine Karaklajić, Vere Šaule, Aleksandra Ševaljevića, Jasmine Zornić i Dušana Mažibrade, čiji je mentor bio profesor Zdravko Mićanović.

Centralna izložba 48. Zlatnog pera Beograda, čija je kustoskinja Vesna Milanović, otvorena je do 14. decembra u Galeriji Narodne banke Srbije.

Zlatno pero predstavlja ove godine više od 500 radova odabranih na konkursu iz celog sveta, a otvoreno je 19. novembra dodelom nagrada, od kojih je Gran pri pripao italijanskoj umetnici Sari Maceti (Sarah Mazzetti).

Na otvaranju 48. Zlatnog pera u Galeriji Narodne banke Srbije, međunarodni žiri za nagrade i Udruženje likovnih umenika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), koje je organizator te manifestacije, dodelili su i tri ravnopravne nagrade Međunarodno Zlatno pero Beograda umetnicima Magozu iz Španije, Miroslavi Raković iz Srbije i Žili Hodai (Zhila Hodaee) iz Irana, kao i ostala priznanja.

Raznovrstan i obiman prateći program Bijenala namenjen je različitim kategorijama posetilaca.

U Galeriji Grafičkog kolektiva priređena je izložba dobitnika Gran prija na prethodnom Bijenalu, portugalskog umetnika Žoaoa Važ de Karvalјa, ostvarena u saradnji sa Centrom za portugalski jezik – institutom Kamoiš u Beogradu. U program Zlatnog pera uklјučuje se i Američki kutak izložbom savremene američke knjige za decu. Autorska izložba Vesne Pavićević, otvorena u Maloj galeriji ULUPUDS-a, a donosi podsećanje na važne momente iz istorije dečje ilustracije na domaćem tlu.

Intenzivan dvodnevni program predavanja, tribina i stručnih razgovora, projekcija video i filmskog materijala, te posebno osmišlјenih edukativnih susreta mladih, budućih i još neafirmisanih umetnika sa uspešnim i istaknutim stvaraocima u različitim oblastima umetnosti ilustracije, posebno i u nekim od vrlo aktuelnih graničnih zona delovanja, najavljen je za 29. novembar i 6. decembar u Teorijskoj sali FPU. To je, kako je navela Vesna Milanović, i prava prilika da se u okviru Zlatnog pera, kao relevantnog okvira, a u zoni ustanove iz koje se na put realizacije u profesiji otiskuju budući inovatori i autori smelih rešenja, razmotre i iz prve ruke predstave aktuelni primeri divergiranja ilustracije u druge, različite medije, kao i da se osvetle mogući pravci upotrebe nove tehnologije, čiji je prodor u oblast autorskog stvaralaštva nezaustavlјiv.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Radovi studenata FPU na 28. Zlatnom peru Beograda

Izvor: Blic, 26.Nov.2015

Izložba plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu pod nazivom "FPU na ZP" biće otvorena sutra, 27. novembra, u 20 sati u Uličnoj galeriji, u okviru pratećeg programa 48. Zlatnog pera Beograda - 13. Međunarodnog bijenala ilustracije. Predstavljen je izbor angažovanih radova...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.