FAF: Program Bande a Part predstavlja politički angažovane filmove

Izvor: Blic, 01.Dec.2015, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FAF: Program "Bande a Part" predstavlja politički angažovane filmove

O programu "Bande a Part" na Festivalu autorskog filma juče su govorili selektor Vladimir Perišić i scenaristkinja filma "Nemačka mladost" Ana Štajner.

- Ove godine smo hteli da kroz filmove ispitamo vezu između kapitalizma, imperijalizma i komunizma. Ostvarenja se bave ekonomskom politikom, kolonizacijom i odnosima između država, banaka i ljudi. Oni su hrabriji i revolucionarniji način pričanja filmske priče. Granica dokumentarnih i igranih filmova ovde je značajno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << manja i prelazi sa umetničkog na politički angažman - objasnio je Perišić.

Scenaristkinja filma "Nemačka mladost", koji je prikazan juče u Dvorani kulturnog centra, kaže da je ideja došla od doktorata koji se bavio frakcijom Crvene armije.

- Taj doktorat sam napisala iz pobune i militantnog interesovanje, pa sam želela sam na neki način da istražim taj odgovor komunizma na pojavu imperijalizma - istakla je Štajner.

Na konferenciji u Domu omladine je predstavljeno i dvoje članova žirija, filmska teoretičarka iz Bejruta i selektorka Toronto film festivala, Raša Salti i reditelj Pavle Vučković. Oni su istakli zadovoljstvo povodom izbora filmova na ovogodišnjem FAF-u.

- Veoma sam srećna što sam ovde i zahvalna sam svima. Moram priznati da se poslednjih desetak godina dogodilo puno koprodukcija i nije došlo toliko do globalizacije koliko se priča o tome, već su više ljudi počeli da sarađuju jedni sa drugima. Sada imate mlade producente koji se interesuju za filmove i žele da otkrivaju autore sa svih meridijana. Ne mislim da treba film treba da bude savršen, jer sve nesavršenosti čime film jedinstvenim. Ono što mi znači je umetnička izvrsnost, a ne toliko tehnička potkovanost. Program ovogodišnjeg FAF je izazovan i glasovi koje on predstavlja su jasno određeni - objasnila je Salti.

Slično mišljenje ima i reditelj aktuelnog i provokativnog filma "Panama".

- Trudim se da napravim film koji će biti na pola puta između autorskog i komercijalnog. Ipak u oba slučaja poenta je kako te film „odradi“. Zbog toga, nemam kriterijume u koje treba da ga uklopim prilikom ocenjivanja. Čak i kod komercijalnih filmova poenta je koliko je jaka individua koja ga radi, jer na osnovu toga može da ostavi autorski pečat. Odgledao sam deset filmova i izdvojio sam četiri favorita za sada - rekao je Vučković.

Danas o opusu Bore Draškovića

U muzeju Kinoteke (Kosovska 11) danas od 20 časova biće održan uvodni razgovor o filmskom opusu Bore Draškovića u okviru njegove retrospektive na 21. Festivalu autorskog filma. Na ovom događaju učestvovaće: prof. dr Vlada Petrić, reditelj Nikola Lorencin, glumac Boris Isaković, Srđan Vučinić i Boro Drašković. Nakon razgovora biće prikazani kratki dokumentarni film Paradoks o šahu, kao i debitantsko Draškovićevo ostvarenje Horoskop, jedan od najmarkantnijih naslova jugoslovenskog „crnog talasa“.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.