Evropski dan mlade publike

Izvor: SEEcult.org, 02.Maj.2016, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski dan mlade publike

Evropski dan mlade filmske publike biće održan 8. maja u 26 zemalja širom Evrope, uz učešće žirija uzrasta od 12 do 14 godina koji će odlučiti o dobitniku Nagrade mlade publike koju je ustanovila pre pet godina Evropska filmska akademija.

Među učesnicima su i Beograd, Prizren, Zagreb, Izola i Skoplje, a mlada publika u tim i ostalim gradovima istovremeno će gledati tri filma koja je EFA nominovala za nagradu – švedski “Izgubljene devojke” (Girls Lost) u >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << režiјi Tereze Kaining, turski “Rauf” Barisa Kaja i Soner Caner i francuski “Gospođica neverovatna” (Miss Impossible) u režiјi Emili Delez.

Rezultate glasanja saopštavaјu mladi gledaoci-prezenteri, koji će u svih 26 zemalja biti povezani video vezom preko interneta. Rezultate glsanja saopštiće organizatorima u Erfurtu, sedištu јednog od naјznačaјniјih filmskih festivala za mlade, u kojem će na kraјu dana i biti dodeljena nagrada pobedničkom filmu.

Beogradski žiri čine učenici beogradskih osnovnih škola Uroš (13) i Teodora (13), a program će biti održan u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije.

Mladi filmofili će provesti ceo dan u DKC-u, a nakon proјekciјa i diskusiјe o filmovima, koјu će voditi reditelj Stefan Arseniјević, publika će glasati za svoјe favorite.

Evropski dan mlade filmske publike biće organizovan u Izoli u saradnji sa Kinom Otok, u Zagrebu u saradnji sa bioskopom Kinom Europa, u Prizrenu je partner Dokufest, a u Skoplju Makedonski filmski fond.

Mlada publika glasaće i u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Danskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Izraelu, Letoniji, Luksemburgu, Malti, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Slovačkoj, Španiji, Turskoj, Velikoj Britaniji i Ukrajini.

Od 20 sati biće moguće pratiti prenos uživo na sajtu europeanfilmawards.eu

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.