Džimi Hendriks - 72 godine od rođenja čuvenog gitariste

Izvor: Studio B, 27.Nov.2014, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džimi Hendriks - 72 godine od rođenja čuvenog gitariste

Na današnji dan u Sijetlu (SAD) rođen je jedan od najvećih gitarista u istoriji rok muzike, zvezda koju je časopis Rolling Stoun 2005. godine postavio na prvo mesto rang liste "100 najvećih gitarista svih vremena" - Džimi Hendriks.

Mnogi obožavaoci i muzički kritičari smatraju ga najuticajnijim i najtalentovanijim gitaristom u istoriji rok muzike. Svetsku slavu je stekao 1967. svirajući na Monterejskom pop festivalu. Najpoznatiji Hendriksov nastup bio je na Vudstoku 1969. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << iznenada umro 1970. u 27. godini života.

Džimi Hendriks je uveden u američku Rokenrol kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih 2005. Njegova zvezda na Holivudskom prolazu slavnih je postavljena 1994. Godine 2003, časopis Roling Stoun postavio je Hendriksa na prvo mesto rang liste "100 najvećih gitarista svih vremena".

Pre smrti izdao je pet albuma a posthumno je izdato još šesnaest albuma. 

Razne spekulacije su dovele do toga da se od njegove smrti stvori mit. Zna se da je noć proveo sa Monikom Daneman, svojom devojkom i da je pred spavanje uzeo mešavinu vina i tableta za spavanje što je uzrokovalo povraćanje u snu i gušenje. Takođe se spekuliše da ga je te večeri ubio njegov menadžer jer je hteo njegovo životno osiguranje.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.