Džez trio Sveti nastupa na Kalemegdanu

Izvor: B92, 09.Avg.2014, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džez trio "Sveti" nastupa na Kalemegdanu

Trio "Sveti" koji čine proslavljeni džez muzičari Marko Đorđević, Vasil Hadžimanov i Branko Trijić održaće koncert na Letnjoj sceni BitefArtCafea na Kalemegdanu u utorak, 12. avgusta, najavili su organizatori.

Predvodnik internacionalne grupe "Sveti" Đorđević živi u Njujorku, a srpska džez publika imala je priliku da se upozna sa njegovom muzikom na otvaranju Beogradskog džez festivala 2007. godine.

“Modern Drummer” magazin ga naziva "bubnjarem svetske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << klase" i "pravim inovatorom", dok je sajt “Jazz.com” nazvao njegov poslednji album "virtuoznim".

Sarađivao je sa Lajonelom Luekeom (Lionelom Louekeom), Vejnom Krancom (Wayne Krantz), Erikom Luisom (Eric Lewis), Aronom Goldbergom (Aaron Goldberg) i drugima.

Nedavno je uvršten u knjigu "The New Face Of Jazz", kojoj su tema najznačajniji džez muzičari našeg vremena.

Široj publici omiljeni muzičar Hadžimanov sa svojim Vasil Hadžimanov bendom održao je brojne koncerte i stalni je klavijaturista grupe “Darkwood Dub”.

Školovao se na čuvenom Berkliju a tokom kratkog boravka u Njujorku sredinom devedesetih svirao je sa muzičarima kao što su Met Gerison (Matt Garrison), Rodni Holms (Rodney Holmes), Dejvid Bini (David Binney), Deni Sedvik (Danny Sedownick)...

Trijić je učio gitaru kod čuvenog Radomira Mihajlovića Točka, a zatim otišao na usavršavanje u Holandiju, gde je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Amsterdamu.

Nastupao je sa Decom Loših Muzičara, Rambom Amadeusom, Vasil Hadžimanov bendom a predvodi i svoju grupu "Konzilium". Cena karte za koncert tria "Sveti" je 350 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.